NATO O ‘SRBSKOJ ČASTI’: BiH se suočava sa sigurnosnim prijetnjama

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost državnog parlameta zatražila je od nadležnih institucija sveobuhvatnu informaciju o tome da li postoje paravojne formacije u našoj zemlji, nakon što su u medijima u taj kontekst stavljeni pripadnici “Srbske časti”. Ministar sigurnosti, koji je potvrdio da ima takva saznanja, danas bez komentara.

NATO: BiH se suočava sa sigurnosnim prijetnjama

Još nema zvanične potvrde da su pripadnici “Srbske časti” dio navodnih paravojnih formacija. Takvo saznanje nemaju ni u Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. Oni su zatražili od nadležnih institucija da Komisiji dostave svoja saznanja.

“Na osnovu informacija iz medija, zaključili smo da su građani uznemireni, i zatražili smo od nadležnih institucija podatke o tome da li postoje te paravojne organizacije, i da nam Ministarstvo sigurnosti, Tužilaštvo i policijske agencije dostave informacije za narednu sjednicu, kako bismo to raspravili, a oni poduzeli mjere iz svoje nadležnosti”, kaže Hazim Rančić, član Komisije iz SDA.

“Ministarstvo sigurnosti BiH je krovno za svih sedam sigurnosnih agencija. Ministarstvo će sigurno prikupiti te podatke”, dodaje Hanka Vajzović, članica Komisije iz DF-a.

Članovi Komisije za odbranu i sigurnost očekuja da tražene informacije dobiju do srijede, kada će ovo tijelo ponovno zasjedati. Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, ranije je potvrdio da duže vrijeme postoje saznanja o paravojnim formacijama, te da će dokaze o tome uskoro dostaviti Tužiteljstvu BiH.

Istovremeno, Mario Karamatić podsjeća da su se dosadašnje tvrdnje o navodnim paravojnim formacijama pokazale neistinitim i prenapuhanim. Prozvao je i ministra Mektića.

TERORIZAM U NAJAVI! Mektić potvrdio: Udruženje “Srbska čast” radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj

“Šta reći o ministru koji mrtav hladan izjavi da BiH nema problema sa terorizmom, a samo u njegovom mandatu bila su dva teroristička napada, gdje je napadnuta vojska i policija”, poručuje Karamatić.

U vakumu između neprovjerenih tvrdnji i nedostatka zvaničnog stava nadležnih, međunarodne institucije oprezne u davanju ocjena. Iz OHR-a za N1 kratko odgovaraju:

“Bilo kakve navode o paravojnim organizacijama u Bosni i Hercegovini treba shvatiti vrlo ozbiljno i njima se ekspeditivno trebaju pozabaviti nadležni pravosudni i organi za provođenje zakona”.

I u NATO štabu lopticu prebacuju na domaće institucije:

“Iz perspektive NATO-a, BiH se suočava sa sigurnosnim prijetnjama slično kao i niz zemalja članica i partnera NATO-a. Dok NATO nadzire sveukupnu sigurnosnu situaciju u BiH, za konkretne informacije o tom pitanju bih vas zamolili da se obratite odgovornim institucijama BiH”.

Komandant mirovnih snaga EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Waldner nedavno je navode o postrojavanju paravojnih formacija rekao kako to nije dobar znak međunarodnoj zajednici.

Ko je opremao tu grupu, za koje potrebe, prema kome je ona usmjerena?

Od vlasti u beogradu danas ni riječ o optužbama iz Bosne i Hercegovine. MUP danas nije odgovorio na pitanja N1 kakvim informacijama o organizaciji “Srbska čast” raspolaže, a bez odgovora ostala su i pitanja o razmjeni operativnih podataka sa Ministarstvom sigurnosti BiH. Jer, prvi čovek tog ministarstva, Dragan Mektić, ostaje pri tvrdnji da posjeduje dokaze i da će ih proslijediti Tužilaštvu BiH od kojeg očekuje odgovore.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da prema raspoloživim saznanjima ne postoji Interpolova potjernica za osobama bliskim organizaciji “Srbska čast”.

“Kome je bitno da postoji jedna takva parabezbjednosna grupa, ko je opremao tu grupu, za koje potrebe, prema kome je ona usmjerena i zašto je ona uopšte bila sastavni dio recimo i defilea. Znači da neko želi da je na neki način pokaže i prikaže i stavi do znanja nekome da postoji i da raspolaže sa grupom koja se eksponira i sa oružjem i sa uniformom i sa nekom vrstom unutrašnje organizacije i to su sve pitanja na koja treba da se nađe i da odgovor”, kaže Dragan Mektić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj