ODBIJENE IM AKREDITACIJE: Ruska televizija RT optužuje Francusku da blokira njene novinare

Ruska državna televizija RT u ponedjeljak je optužila ured francuskog predsjednika da blokira rad njenih novinara, navodeći da su osoblju njenog novog kanala na francuskom jeziku odbijene akreditacije dva puta u sedmici dana.

Slikovni rezultat za RUSSIAN TV ACCUSES FRANCE

Predsjednik Emmanuel Macron objavio je planove početkom januara za uvođenje zakonodavstva koje bi spriječilo širenje lažnih vijesti, u prikrivenoj aluziji na RT i novinsku agenciju Sputnik, koje je nazvao “raspirivačima zavodljive propagande” i “organima uticaja”. – Jelisejska palata odbila je akreditacije našim novinarima dva puta u sedmici dana – navodi urednica RT Margarita Simonian u izjavi postavljenoj na websiteu TV kanala.

Novinaru RT Francuska, kanala pokrenutog u decembru, odbijeno je učestvovanje na brifingu za novinare portparola Jelisejske palate, navodi se u njenoj izjavi. – Kada sam kazao da radim za RT, rečeno mi je da ja nisam novinar i da je samo novinarima dopušten ulazak – izjavio je novinar RT, dodajući da je pokazao svoju novinarsku akreditaciju.

TV mreža također je saopćila da je bila vraćena u Rimu 10. januara kada “tim francuskog predsjednika nije dao odobrenje RT da prisustvuje samitu” čelnika južnih članica Evropske unije. – Zahtjev za akreditacijom je prihvaćen, ali kada je naš tim stigao u Italiju, press služba Jelisejske palate prestala je odgovarati na pozive naših novinara. Savjetujem predsjedniku Macronu da ponovo pažljivo pročita francuski ustav – izjavila je  Simonian.

Također u ponedjeljak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je Macronov zakon o sprečavanju lažnih vijesti. Lažne vijesti “isključivo definira jedna strana, bez rasprave, bez dokaza, ignorirajući svaki argument”, izjavio je Lavrov, prenosi AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj