NOVA NJEMAČKA VLADA: Martin Schulz odustao od mjesta šefa diplomatije

Martin Schulz, šef Socijaldemokratske partije (SPD) objavio je danas da odustaje od mjesta ministra spoljnih poslova u budućoj velikoj njemačkoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel. “Izjavljujem da odustajem od ulaska u vladu”, saopštio je Schulz koji je najavio da će biti ministar spoljnih poslova prema koalicionom sporazumu između SPD-a i Angele Merkel.

Njemački nedeljnik Spiegel online je napisao da će Schulz još danas objaviti da odustaje od tog mjesta, pod pritiskom krugova u okviru njegove SPD. Prethodno je list Bild prenio da je vođstvo SPD-a dalo Schulzu ultimatum da do petka popodne odustane od tog mjesta.

Iza toga stoji nezadovoljstvo baze, posebno u najvećoj pokrajini Sjevernoj Vestvaliji zato što je Schulz ranije obećao da neće ući u kabinet kancelarke Angele Merkel.

Aktuelni njemački ministar spoljnih poslova iz redova SPD-a Sigmar Gabriel je u današnjim medijima kritikovao Schulza što se ne drži obećanja da neće ući u novu koalicionu vladu.

Unutar SPD-a se strahuje da bi kadrovske rasprave mogle da prevladaju suštinskom raspravom i da bi članovi stranke mogli da odbace postignut sporazum o velikoj koaliciji.

Merkelini konzervativci i socijaldemokrate u srijedu su postigli dogovor o koalicionoj vladi koji još treba da potvrde članovi SPD-a.

Prema koalicionom dogovoru, SPD treba da dobije šest ministarskih mjesta, među kojima i tri uticajna – ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Schulz je bio najavljen za ministra spoljnih poslova, pri čemu bi otišao sa mjesta šefa partije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj