SAD SE PRAVDAJU NAKON ŽESTOKOG NAPADA NA SAA: ‘Bila je to samoodbrana’, Assad poručio kako će osloboditi svaki pedalj Sirije

Topnički i zračni udari međunarodne koalicije u Siriji na snage Sirijske armije  bili su čista samoobrana, rekao je u četvrtak Jim Mattis, američki ministar obrane. “Bila je to samoobrana”, rekao je Mattis novinarima koji izvještavaju iz Pentagona, želeći očito smiriti strasti u vezi s izgredom. “Ne ulazimo u sirijski građanski rat”.

Nazivajući izgred “zbunjujućim”, iznio je svoje viđenje zračnih udara međunarodne koalicije u noći na četvrtak blizu Deir Ezzora, kamo su se povukli posljednji borci skupine DAIŠ. “Iz razloga koji mi je nepoznat, prosirijske snage – doista nemam objašnjenja za njihov postupak – uputile su se prema položajima Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na kojima su bili vojnici američki specijalnih postrojbi”, rekao je.

SAA snage su ih “počele tući topništvom i (…) tenkovi su se približili”, kazao je. “Nakon našeg odgovora, njihovo topništvo i dva tenka su uništeni, imali su i mrtvih”.

Nije naveo broj mrtvih, ali Pentagon koji je tijekom noći govorio o “više od stotinu mrtvih”, u četvrtak nije htio potvrditi taj broj. Izgred se dogodio na manje od deset kilometara istočno od crte razgraničenja koju su Rusija i Sjedinjene Države utvrdili duž Eufrata, pa ruske snage djeluju zapadno, a američke istočno od crte.

Mattis je kazao da ne zna tko su bili napadači. “Znamo da su to bile prorežimske snage. Ali (…) jesu li to bili Iranci, Assadovi pristaše, Rusi, plaćenici? Ne mogu vam reći”.

Ruski ambasador u UN-u: Amerikanci nisu pozvani u Siriju, tamo su ilegalno

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja nazvao je u četvrtak “neprihvatljivima” i “zločinačkim” udare koalicije na čelu s SAD-om u Siriji u kojima je više od stotinu poginulih u pokrajini Deir Ezzoru. Diplomat je rekao da je tijekom jutra uputio prosvjednu notu na sjednici Vijeća sigurnosti održanoj iza zatvorenih vrata i posvećenoj humanitarnom stanju u Siriji.

“To je neprihvatljivo, bez obzira na razloge koji su isticani”, rekao je Nebenzja novinarima. Dodao je da je rekao Amerikancima da su u Siriji ilegalno. Nisu bili pozvani da dođu”, rekao je. “Tvrde da se bore s međunarodnim terorizmom, ali je očito da ne ostaju samo na tome”, rekao je još ruski diplomat. “Napadati one koji se u Siriji na terenu bore s međunarodnim terorizmom jest zločin”, istaknuo je.

U pismu UN-ovu glavnom tajniku i predsjedniku UN-ova Vijeća sigurnosti, Sirija je istaknula da je “ova nova agresija ratni zločin i zločin protiv čovječnosti te potvrđuje prljave američke nakane prema Siriji i njezinu suverenitetu”. Međunarodna koalicija koju vodi SAD a uspostavljena je 2014. kako bi se borila protiv džihadističke skupine Islamske države u Iraku i u Siriji, više puta je bombardirala postrojbe odane sirijskom režimu.

Assad želi vratiti svaki pedalj Sirije pod svoju kontrolu

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad, kojega podržavaju Rusija i  Iran, rekao je da želi vratiti svaki pedalj Sirije. Provladine snage “vjerojatno su nastojale zauzeti naftna polja u Khushamu” zapadno od Eufrata u pokrajini Deir al-Zor, rekao je jedan dužnosnik SAD-a pod uvjetom da ostane neimenovan.

Sa druge strane, ruska agencija Interfax prenijela je ocjenu ministarstva obrane da je incident pokazao da cilj SAD-a u Siriji nije borba protiv tzv. ‘Islamske države’ nego “zaposjedanje i zadržavanje gospodarskih resursa”, očito misleći na naftno polje Khusham.

Ruski izaslanik u UN-u rekao je da je napad “za žaljenje” te da će to pitanje postaviti na sastanku Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata posvećenoj humanitarnom stanju u Siriji.

“To je za žaljenje, postavit ćemo to pitanje i pitati ih što se dogodilo”, rekao je novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia. On je rekao da ne vjeruje da je kada se napad dogodio na tom području bilo Rusa.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj