“FINANCIAL TIMES” RAZBJESNIO SRBIJU: “Albanija može stići i prestići Srbiju na putu u EU”!

Ugledni britanski list “Financial Times” ocenjuje da nije nerealno da Brisel prepozna napredak Albanije, koja bi na putu evropskih integracija mogla da prestigne Srbiju. Da li je ovaj scenario moguć, pita se beogradski list Blic.

Evropska komisija usvojila je nedavno Strategiju o proširenju EU na Zapadni Balkan, a u njoj je zaključeno da bi Srbija i Crna Gora potencijalno već 2025. godine mogle postati nove članice Unije. Brojne evropske diplomate, uključujući i Johannesa Hahna, komesara za proširenje, navele su da je Srbija predvodnica na putu ka EU, bar kad je riječ o zemljama ovog regiona.

“Financial Times” međutim, ima u vidu i drugačiji scenario. Konkretno kada je riječ u Srbiji, ovaj list navodi da je put eurointegracija veoma dugačak, kao i da je trenutno svega 26 posto Srba za ulazak u EU. U tekstu takođe piše da postoji teoretska mogućnost da Albanija prestigne “navodno favorizovanu Srbiju”.

“Pošto je Juncker (predsjednik Evropske komisije, prim.aut) izjavio da će se realna perspektiva ocjenjivati u skladu sa realnim napretkom zemalja, to znači da teoretski, neka od tih zemalja može prestići druge na putu ka EU tokom tog perioda. Tu se prije svega misli na to da EU prepozna napredak Albanije i prekine sve teorije o navodnom favorizovanju Srbije na putu ka članstvu”, ocenjuje britanski list.

Koliko je zaista realno da Albanija prije Srbije sprovede reforme i ispuni sve uslove Brisela? Vladimir Međak, predsednik istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, ne vjeruje u taj scenario.

– To je moguće samo ukoliko Srbija ne mrdne narednih pet godina s mjesta. Albanija još nema datum za otpočinjanje pregovora, a najoptimističniji scenario je kraj ove godine. Prije nego što počnu pregovore, moraju da završe screening i to traje bar godinu i po dana. Mi smo tehnički tri godine ispred njih – smatra Međak i dodaje da se uz sve to ne zna koliko će oni ukupno vremena potrošiti i na pripreme za otvaranje poglavlja, što takođe može da potraje.

On, ipak, dodaje da je sve moguće. Kao primjer navodi Makedoniju, koja je 2005. godine dobila status kandidata i tu je stala.

– Srbija tada nije imala ništa. Ni potpisan SSP. Tada nam se raspadala država, a oni su bili tri koraka ispred nas. Sa druge strane, Crna Gora je od starta bila korak ispred. Do sada je otvorila 30 poglavlja i tri zatvorila. Mi smo otvorili 12 i dva zatvorili. Treba nam godinu i po dana da ih stignemo. Ne isključujem mogućnost da će im trebati više vremena da zatvore poglavlja – ističe Međak.

Da su šanse Albanije da prestigne Srbiju na putu ka EU minimalne, smatra i Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost. On za “Blic” navodi da to može samo da kaže neko ko ne uopšte ne poznaje političku situaciju u Albaniji.

– To je stvarno malo vjerovatno, iako Albanija ima manje prepreka na evropskom putu i mada su članica NATO-a. Oni imaju veliki problem u reformi pravosuđa i sami su za to krivi. Najveći problem im je bezbjednosna provjera sudija koju moraju da sprovedu, a što im je nametnula EU. Koliko je Briselu to važno govori i podatak da u komisiji koja se time bavi nema nijednog Albanca. Sudska reforma im je od ključne važnosti za EU – objašnjava za “Blic” Savković.

On dodaje da Albanija već dugo nije ostvarila nikakva napredak, dok je Srbija već četiri godina u procesu pregovora.

– Prije mislim da veće šanse da nas stigne ima Makedonija. Njihova vlada je ambiciozno ušla u proces reforma i pregovora sa Grčkom. U Albaniji je sve lošije, uključujući i ekonomske pokazatelje. Imaju veliki problem sa korupcijom, organizovanim kriminalom i vezom kriminala sa vlastima – zaključuje Savković.

 

(Global CIR/Blic.rs)

Komentiraj