NOVI GASNI UGOVORI! Orban: Vrijeme ruskog monopola polako se bliži kraju

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će sporazum koji Mađarska uskoro planira da potpiše o uvozu prirodnog gasa iz susedne Rumunije značiti da se “vrijeme ruskog gasnog monopola u Mađarskoj prvodi kraju”.

Orban je rekao da Mađarska planira da uveze preko četiri milijarde kubnih metra prirodnog gasa godišnje iz Rumunije, čime će zemlju staviti u novi i povoljniji “geostrateški položaj”.
U izjavi poslije zajedničke sjednice mađarske i srpske vlade u Budimpešti Orban je rekao da se očekuje da će do 2021-2022. uvoz iz Rumunije predstavljati više od polovine mađarskog uvoza gasa. Na konferenciji za štampu istaknuo je da su tri mađarske kompanije dobile na tenderu u Rumuniji za gas. On je rekao da će uskoro potpisati sporazum kojim će se obezbijediti da se narednih 15 godina uvozi preko četiri milijardi kubnih metara gasa iz Rumunije.

Orban je na poslovnom forumu kasnije rekao da bi uvoz gasa iz Rumunije mogao da počne 2022. godine. Mađarska je sada vrlo zavisna od Rusije za uvoz gasa i nafte, a Rusija takođe proširuje jedinu mađarsku nuklearnu centralu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj