PENTAGON PRUŽIO PODRŠKU IZRAELU! Dok Tel Aviv traži reakciju UN-a, Libanski pokret otpora poručuje: Sa starim jednačinama definitivno je gotovo!

Izrael je danas pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da osudi Iran zbog slanja drona na izraelsku teritoriju.  “Sva naša upozorenja u vezi sa Iranom pokazala su se kao ispravna. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje našeg suvereniteta”, izjavio je ambasador Izraela u UN Deni Danon, prenosi AP.

Slikovni rezultat za NETANYAHU HEZBOLLAH

Danon je pozvao Vijeće sigurnosti da osudi postupak Irana i “odmah okonča iranske provokacije”. Izraelska vojska je prethodno saopštila da je oborila dron nakon što je ta bespilotna letjelica ušla u izraelski vazdušni prostor, i da je uništila iranski objekat u Siriji sa kojeg je dron lansiran.

Izraelski avion F-16, koji se danas srušio na sjeveru Izraela, pogodila je sirijska protivavionska raketa, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Hezbollah: Rušenje izraelskog F-16 početak nove strateške faze

Libanski pokret otpora saopštio je danas da je obaranje izraelskog aviona F-16 dejstvima sirijske vojske označilo “početak nove strateške faze” koja će, kako navodi, ograničiti izraelsko iskorištavanje sirijskog vazdušnog prostora.

“Današnji događaji znače da je sa starim jednačinama definitivno gotovo”, zaključuje se u saopštenju Hezbolaha, prenosi Rojters. Hezbollah je dio vojne alijanse koja podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, napominje britanska agencija.

Pentagon: SAD podržavaju pravo Izraela da se brani od pretnji

Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od prijetnji, izjavio je portparol Pentagona, nakon što je Izrael saopštio da je pogodio 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji, uključujući sirijske sisteme vazdušne odbrane.

Izraelski avion F-16

“Američki Stejt department nije učestvovao u toj vojnoj operaciji. Izrael je naš najbliži bezbjednosni partner u regionu i u potpunosti podržavamo prirodno pravo Izraela da se brani od prijetnji po svoju teritoriju i svoj narod”, istakao je portparol Pentagona Adrijan Rankajn-Galovej, prenosi Rojters.

Izrael je vazdušne udare izveo nakon što je protiavionskom vatrom danas oboren izraelski vojni avion F-16 pri povratku iz bombaškog napada na  položaje u Siriji.

“Dijelimo zabrinutost mnogih u regionu zbog destabilizujućih aktivnosti Irana koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbjednost, i tražimo veću međunarodnu riješenost u suprotstavljanju štetnim aktivnostima Irana”, rekao je portparol Pentagona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj