RADOST U SIRIJI: Vojnici dijele slatkiše i proslavljaju obaranje izraelskog aviona F-16, Izrael se obratio Moskvi za pomoć u rješavanju sukoba, pilot preminuo

Nakon obaranja izraelskog vojnog aviona F-16, pojavile su se fotografije na društvenim mrežama na kojima se vidi kako sirijski vojnici proslavljaju obaranje aviona. Na putevima i ulicama većih gradova organizovano je dijeljenje kolača i slatkiša Sirijcima koji se nađu na ulici ili u saobraćaju kako bi na taj način proslavili pad F-16.

SAA

Do eskalacije je došlo rano ujutru, kada su izraelski avioni započeli bombardovanje sirijskih i iranskih položaja u zapadnom Damasku, a onda je reagovala sirijska protivvazdušna odbrana koja je oborila avion i natjerala dvočlanu posadu da se katapultira. Avion se srušio na teritoriji okupiranog dijela sirijske Golanske visoravni.

Pilot je primljen u bolnicu sa teškim povredama, a kasnije je javljeno da je preminuo u bolnici.

Izrael se obratio Moskvi za pomoć u rješavanju sukoba

Izrael je zatražio od Rusije pomoć za smanjenje tenzija na granici sa Sirijom, gdje je oboren iranski dron i izgubljen izraelski lovac koji je izvodio napade na susjednu zemlju pod teškom protivavionskom paljbom. U poruci upućenoj Moskvi izraelske vlasti izrazile svoju namjeru za što skorije rješavanje pograničnog incidenta i, na primjeru današnjih događaja, ponovo upozoravaju na prijetnju od vojnog prisustva Irana u Siriji.

Benjamin Netanjahu

Izrael je zatražio hitnu intervenciju Rusije radi sprječavanja eskalacije na sjeveru. Apel je bio jedan od rezultata hitnih sastanaka koje su jutros održali premijer, ministar odbrane i predstavnici vojnog i političkog establišmenta zemlje, navodi portal.

– Izrael je dao do znanja ruskoj strani da bi preferirao da današnji incident smatra okončanim i da nije zainteresovan za dalje eskaliranje napetosti –  piše portal.

Sličnu poruku Izrael je uputio i Sjedinjenim Američkim Državama.

Žestoka reakcija Moskve na izraelske napade

Moskva smatra da je neprihvatljivo stvaranje prijetnje za život i bezbjednost ruskih vojnika u Siriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, komentarišući napade izraelske vojske u Siriji.

– Apsolutno je neprihvatljivo stvaranje prijetnji za život i bezbjednost ruskih vojnika koji se u Siriji nalaze na poziv njene legitimne vlade kako bi pomogli u borbi protiv terorista. Posebnu zabrinutost izaziva opasnost od eskalacije napetosti unutar i oko zona deeskalacije u Siriji, čije je stvaranje postalo važan faktor u smanjenju nasilja na sirijskom tlu. Podsjećamo da sirijske vladine snage poštuju postojeće sporazume za obezbjeđivanje održivog funkcionisanja zone deeskalacije na jugozapadu zemlje – ističe se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je sve strane da pokažu uzdržanost i izbjegavaju sve akcije koje bi mogle da dovedu do još veće komplikacije situacije.

– Smatramo da je neophodno bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja regiona – navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj