SAD ZABRINUTE ZBOG UTJECAJA RUSIJE I KINE U LATINSKOJ AMERICI! Iz Argentine i Perua poručuju: Dobri trgovinski odnosi s Rusijom i Kinom “ne stvaraju sukob”

Argentinske vlasti poručile su kako dobri trgovinski odnosi s Rusijom i Kinom “ne stvaraju sukob” – izjava dolazi svega nekoliko dana nakon što je SAD upozorio na sve veći utjecaj Kine i Rusije na prostoru Latinske Amerike.

Povezana slika

Podsjetimo, neposredno pred početak turneje po zemljama Latinske Amerike, američki državni tajnik Rex Tillerson poručio je kako je sve veći utjecaj Rusije u Latinskoj Americi “alarmantan”.

No, argentinske vlasti smatraju kako veći utjecaj Rusije i Kine u Latinskoj Americi nije probem – naime, argentinski tajnik međunarodnih ekonomskih odnosa, Horacio Reyser, poručio je: “Postoji povećani interes Rusije i Kine i mi to podupiremo jer smatramo da je riječ o pozitivnom razvoju, a ne o nečem što stvara sukob”.

Kina je danas argentinski drugi ekonomski partner, odmah nakon Brazila. No ono što SAD još i više brine je činjenica da Argentina poziva i na veću trgovinsku razmjenu s Rusijom. “Danas s Rusijom imamo trgovinsku razmjenu od 900 milijuna USD i to je zaista vrlo malo. Vjerujemo da možemo udvostručiti tu brojku”, rekao je Reyser. 

Peruanski ministar trgovine Eduardo Ferreyros također je branio Kinu kao dobrog  trgovinskog partnera.

Kazao je kako je Peru nakon liberalizacije trgovine u 2010. godini s Kinom ostvario prošle godine trgovinski višak od 2,74 milijarde dolara s Pekinom. “Zadovoljni smo rezultatima trgovinskog sporazuma”, kazao je.

 

(Global CIR/Reuters)

Komentiraj