(VIDEO) IZRAEL SE POHVALIO ‘AKCIJOM U SIRIJI’: Objavljen snimak sa mjesta pada aviona, Liban protestuje zbog korištenja njegovog zračnog prostora

Izraelska vojska saopštila je da je sprovela “napad velikog obima” na iranske mete u Siriji, nakon što je Izrael oborio navodni iranski dron, koji je ušao u zemlju.  U saopštenju vojske navodi se da su izraelski avioni pogodili 12 meta, uključujući tri baterije vazdušne odbrane i ‘četiri iranske mete’ koje su dio ‘iranskog vojnog postrojenja u Siriji’.

screenshot

Dodaje se da su tokom napada ispaljene protivvazdušne rakete ka Izraelu, nakon čega su se uključili alarmi koji su mogli da se čuju na sjeveru Izraela.  Izrealska vojska prethodno je saopštila da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale. 

U saopštenju se navodi da su se izraelski avioni suočili sa jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na sjeveru Izraela.  U saopštenju se navodi da su piloti povrijeđeni i evakuisani u bolnicu.  Na sjeveru Izraela oglasile su se sirene kao rezultat sirijskog napada. 

Eksplozije su mogle da se čuju u regionu u Libanu, u blizini sirijske granice.  Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo “teško kršenje izraelskog suvereniteta”.  Vojska navodi da “nadgleda događaja i u potpinosti je spremna za dalje akcije”. 

Objavljen snimak sa mjesta pada izraelskog aviona

Izraelski borbeni avion tipa F-16 je oboren nakon što je sirijska protivvazdušna odbrana reagovala na izraelski napad na teritoriju koju kontroliše. RT je objavila i snimak mjesta pada letjelice.

Liban: “Obuzdajte Izrael, žalit ćemo se VS UN-a”

Liban protestuje, jer je Izrael koristio njihov vazdušni prostor za napad na Siriju i poručuje da će se žaliti Vijeću sigurnosti UN-a.

Libansko Ministarstvo spoljnih poslova navodi u saopštenju da podržava, kako navodi, “legitimno pravo” Sirije da odgoviri na “agresiju Izraela”. U saopštenju se ocenjuje da tako “agresivna politika” prijeti stabilnosti u regionu, prenosi AP. Liban je pozvao zemlje koje su zabrinute da obuzdaju Izrael.

Izrael je danas saopštio da je iranski dron ušao u vazdušni prostor te zemlje iz Sirije.  Iransko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je kao “smiješne” navode da je Izrael danas presreo iranski dron, lansiran iz Sirije, javila je iranska državna televizija. 

U međuvremenu, libanska novinska agencija navela je da je raketa, očigledno iz sirijske vazdušne odbrane, sletjela u selo na jugozapadu Libana.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj