AMBICIOZNA REFORMA! Makron: Želim da ‘reorganizujem islam’ u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da želi da reorganizuje islam u Francuskoj kako bi muslimansku vjeru uveo u mirne odnose sa državom i drugim vjeroispovijestima, ali je i u potpunosti priključio borbi protiv fundamentalizma, sačuvavši uz to i “nacionalno jedinstvo”.

– Radimo na strukturiranju islama u Francuskoj, a to želimo i da objasnimo, što je izuzetno važno – rekao je Makron u danas objavljenom intervjuu francuskom listu “Žurnal di dimanš” (Journal du Dimanche).

Kako je francuski predsednik istakao, cilj mu je da “otkrije srž svjetovnosti, mogućnost da neko vjeruje ili ne vjeruje, kako bi se sačuvalo nacionalno jedinstvo i mogućnosti posedovanja slobodne svijesti”.

Makron nije želio da iznese detalje svog reformskog plana, rekavši da će to učiniti tek kada rad na prijedlogu bude završen.

– Moja metoda je – napredovati korak po korak – objasnio je on.

Francuski list podsjeća da je Makron 21. decembra 2017, tokom susreta s predstavnicima vjeroispovijesti u Francuskoj, pokrenuo debatu osudivši “radikalizaciju svjetovnosti” – što se, kako je objasnio njegov savetnik, odnosilo na sve političke partije koje koriste zakon iz 1995. u svrhe rata na poju identiteta.

Predsjednik Francuske je potom, 4. januara ove godine, najavio “rad na strukturiranju islama u zemlji” i muslimanima poručio: “Pomoći ću vam”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj