DIJASPORA PROTIV PREGOVORA SA GRČKOM: Makedonske zajednice širom svijeta najavljuju velike proteste za odbranu imena

Makedonske zajednice širom svijeta najavile su “svemakedonski protest” za odbranu imena države i identiteta nacije. Protest će biti održan u Skoplju, 27. februara, na godišnjicu pokreta “Za zajedničku Makedoniju”. Makedonci u svijetu traže bezuslovni kraj razgovora o imenu Makedonija sa vladom u Atini i nastavak članstva u UN i u svim međunarodnim organizacijama pod “državnim imenom”.

Makedonci traže i povlačenje zakona o upotrebi jezika, povlačenje dogovora o dobrosusjedskim odnosima sa Bugarskom, hitno oslobađanje pritvorenih i osuđenih lica za događaje u Sobranju 27. aprila prošle godine. Zahtjevi će biti dostavljeni predsjedniku Makedonije, Sobranju, vladi i svim stranim ambasadama u Makedoniji.

Ukoliko ih vlada ne prihvati, Makedonci u svijetu traže samoraspuštanje Sobranja i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Makedonci u svijetu odbacuju referendum, ratifikaciju međudržavnih dogovora i promjenu Ustava s ciljem promjene imena države i identiteta nacije. Svemakedonski protest podržala su i neka makedonska patriotska udruženja u zemlji.

Grčke desničarske organizacije nedavno su organizovale dva protesta pod nazivom “Makedonija je Grčka”. Na protestu u Solunu prema policijskim izvorima učestvovalo je 90.000, a na protestu u Atini oko 140.000 građana. Do protesta u Grčkoj i Makedoniji dolazi nakon intenziviranja razgovora o  spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom bivše jugoslovenske republike, koji datira iz 1991. godine.

Vlade u Skoplju i Atini spremne su da riješe problem, a grčke i makedonske nacionalističke i patriotske stranke protive se tome, svaka iz svojih razloga.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj