KOMENTAR DW-a: Putin i sedam patuljaka

Sada se zna ko su kandidati za predsjedničke izbore u Rusiji. Putinovim konkurentima je jedno zajedničko: Nemaju šanse, piše DW.

Slikovni rezultat za RUSSIAN PRESIDENT ELECTION 2018 CANDIDATES

Kada je 2000. godine Vladimir Putin izabran za predsjednika u trci je bilo 11 kandidata. Od tada se broj kandidata drasatično smanjio. Neki smatraju da je listu skratio Kremlj. No, sada izgleda se vraćaju stara vremena. Na izbonim listićima kandidata za predsjedničke izbore 2018, objavljenoj u četvrtak, nalazi se osam kandidata – duplo više nego 2008.

Zajedničko objašnjenje za tako veliki broj kandiata glasi: Kremlj je zabrinut zbog slabog odziva birača. Ali, jedan od kandidata na to kaže: aktuelni predsjednik Putin je prema istraživanju javnog mnjenja koje su sproveli državni instuti za ispitivanje javnog mnjenja, ubjedljivi favorit. Prema njima bi 70 procenata Rusa po četvrti put biralo ovog 65-godišnjeg bivšeg oficira KGB-a. Tako visoke prognoze njegove protivnike prikazuju kao patuljke.

Russland Oppositionsführer Nawalny in einer Kundgebung (picture-alliance/AP/dpa/Navalny's campaign/E. Feldman)Navalni

Međutim, čini se da Ruse ne zanimaju posebno izbori sa predvidljivim rezultatima. Na izborima 2016. izlaznost je drastično opala. U Moskvi je izlaznost bila oko 35 procenata.

Kremlj pokušava da novim licima, bez da ugrozi Putina, izbore učini napetijim. Njegov najjači konkurent, opozicioni političar Aleksej Navalni, neće učestvovati u trci za šefa Kremlja zbog pravosnažne presude – zbog pružanja otpora jednom policijskom službeniku. Navalni u svemu tome naravno vidi pokušaj da se on isključi kao izazivač Putina. On ujedno poziva na bojkot izbora.

Pavel Grudinin: novajlija

Komunisitčki lider koji je već zašao u godine, Genadij Sjuganov a koji je na ranijim izborima uvijek osvajao drugo mjesto, ovaj put neće učestvovati. Kandidati su kako penzioneri tako i novajlije. U ove posljednje se ubraja i Pavel Grudinin. 57-godišnjeg političara i šefa jednog poljoprivrednog gazdinstva u blizini Moskve Komunistička partija (KPRF) je na prečac predstavila kao kandidata, iako nije član te partije. Prema državnim institutima za ispitivanje javnog mnjenja on bi mogao da sa oko šest procenata glasova bude drugoplasirani kandidat, nakon Putina. Drugi posmatrači Grudininu prorokuju međutim mnogo bolje rezultate, upravo zbog toga što je novo lice i što sa svojim umjerenim stavom dobro prolazi kod velikog broja Rusa. Državni mediji su ga u posljednje vrijeme prozivali zbog njegovog obožavanja Staljina, ali su pod lupu stavljani i njegovi računi u inostranstvu.

Russland Kommunisten schicken Parteilosen in Präsidentenwahl 2018 | Pavel Grudinin und Gennady Zyuganov (picture alliance/dpa/A. Shcherbak)Pavel Grudinin

Vladimir Žirinovski: huškač

Kao Grudininov glavni konkurent za drugo mjesto važi Vladimir Žirinovski, najstariji po stažu od svih trenutnih kandidata. 71-godišnji vođa desničarske Liberalno demokratske partije Rusije (LDPR) učestvovao je i na izborima 1991. godine. Žirinovski je u opoziciji, ali je već odavno dio establišmenta i na istoj liniji sa Kremljom. Njegovi huškački nastupi, u kojima Zapadu rado prijeti atomskim napadima, su konstanto prisutni u ruskim talkshowima. Tako on pomaže da Putin djeluje kao umjeren i razuman. Žirinovski zapravo nije istinski protivnik i konkurent.

Grigorij Javlinski: stari liberal

Skoro isto toliko dugo kao Žirinovski i Grigorij Javlinski pokušava da postane predsjednik Rusije. Ima 65 godina, kao i Putin. U politici je od ranih 90-ih. Saosnivač desno liberalne ‘Jabloko’ partije posljednji put je na izborima nastupio 2000. godine i sa sedam procenata je bio na trećem mjestu. Javlinski važi za prozapadno orijentisanog političara, koji nikada nije uspio da osvoji šire narodne mase. Broj njegovih birača među Rusima čak i opada.

Boris Titov: Putinov preduzetnik i zaštitnik

Sa svojih 57 godina Boris Titov je jedan od najmlađih kandidata. 2000, je osvojio 1,5 odsto glasova biračkog tijela. Ovaj put bi prema procjenama njegov rezultat trebalod a bude skoro isti. Titov zastupa interese mlade desno liberalne ‘Partije rasta’, koja ne igra neku posebnu ulogu na ruskoj političkoj sceni i do sada bez velikih izbornih rezultata. Titovu karijeru prvenstveno gradi kao poslovan čovjek. Od 2012. u ime predsjednika Rusije on zastupa prava ruskih preduzetnika.

Sergej Baburin: nacionalista

Kao pozdrav iz prošlosti se na ovim izborima pojavljuje Sergej Baburin. Ovaj 59-godišnjak je 1990-ih bio zamjenik predsjedavajućeg parlamenta i poznati konzervativni političar, a kasnije se povukao. Baburin je vođa nacionalno-konzervativne “Cjelokupne ruske narodne unije”,  podržava Putina u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

Ksenija Sobčak: sama protiv svih

36-godišnja Ksenija Sobčak nije samo jedina žena kandidakinja na ovim izborima, ona je i posebna kandidatkinja. Ona je kćerka nekadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka koji je važio za Putinovog mentora. Ona je u početku stvorila ime u šou biznisu. No, s vremenom se profilisala kao opoziciona novinarka. No, ona nije neko kome je zvanje političar. Sobštak bi mogla da zastupa stavove razočaranih, mahom mladih Navalnijevih pristalica. No, ona prilično polarizira i tako bi mogla da osvoji veoma mali broj glasova.

Ksenija SobčakKsenija Sobčak

Maksim Surajkin: alternativni kommunista

Novim licima na ovim izborima pripada i Maksim Surajkin. Ovaj 39-godišnjak je predsjedavajući 2009. osnovane partije ‘Komunisti Rusije’, koja se etablirala kao alternativa ‘Komunističkoj partiji Rusije’. Ova partija predbacuje ‘Komunistima Rusije’ da su projekt Kremlja koji treba da oslabi KPRF.

Ali, da li oni bili vječni kandidati ili novajlije, Putinovi podržavaoci ili njegovi kritičari, protivnički kandidati Putinu na ovim izborima imaju jedno zajedničko – oni prosto nemaju šanse.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. These pieces really set a standard in the insdrtuy.

    Reply

Komentiraj