NA GODIŠNJICU REVOLUCIJE: Hakeri iz Amerike i Britanije pristupili stranicama iranskih dnevnika

Zvaničnici iranskih telekomunikacionih kompanija izjavili su da su hakeri iz SAD i Velike Britanije pristupili internet stranicama nekoliko dnevnih listova.

Sajber kriminal - ilustracija

Iranska novinska agencija IRNA prenijela je izjavu zvaničnika koji su rekli da su se na meti hakera našlo tridesetak stranica, uključujući i nekoliko listova. Međutim, te stranice su bile loše obezbijeđene.

Hakeri su kasno sinoć pristupili stranicama dnevnih listova na kojima su promjenili njihove naslovne tekstove. Još niko nije preuzeo odgovornost za hakerske upade.

Rouhani prozvao SAD i Izrael

Stotine hiljada Iranaca jučer je izašlo na ulice slaveći godišnjicu revolucije iz 1979. godine, uzvikujući parole protiv SAD-a i Izraela.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani se obratio na glavnom teheranskom trgu Azadi, ali nije pominjao posljednji napad Izraela na Siriju u kojem su, kako je saopćeno, ciljali iranske mete.

– Oni (SAD i Izrael) žele izazvati tenzije u regiji, podijeliti Irak, Siriju. Žele izazvati dugoročni haos u Libanu, ali uz našu pomoć njihova je politika propala – rekao je Rouhani, javlja agencija Reuters.

Pokazujući prkos prema zapadnom pritisku da okonča svoj program proizvodnje balističkih projektila, Iran je na godišnjicu revolucije javno pokazao svoj Ghadr projektil s dometom većin od 2.000 kilometara i to u centranoj teheranskoj ulici Vali-ye Asr.

Iranska televizija je objavila da su desetine miliona ljudi širom Irana na ulicama slavili godišnjicu revolucije.

– Amerika se htjela miješati u naša pitanja, ali nisu uspjeli jer je naša država oprezna i jedinstvena – rekao je Rouhani.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj