NOVA PRESLAGIVANJA MOĆI: Netanjahu prekinuo napade na Siriju nakon poziva Putina, Palestinci ne prihvataju Vašington kao jedinog posrednika, a ni Tramp više nije siguran u ‘izraelske namjere’

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u subotu i naredio mu da prekine vazdušne napade na sirijske položaje, koje je izraelska vojska u tom trenutku vršila kao odmazdu na rušenje svog aviona F-16, piše izraelski list “Haaretz”.

Netanjahu prekinuo napade na Siriju nakon poziva Putina?

“Putin je upozorio Netanjahua da bi bilo bolje da izbjegne akcije koje će dovesti do opasnih posljedica za region”, javlja “Haaretz”.

Izraelske vazdušne snage su dovršile drugu rundu bombardovanja sirijskih snaga i iranskih položaja u toj zemlji te su razmatrali dodatne ciljeve za iduće napade.

“Ali, do tih napada nikad nije došlo, a Putinov telefonski poziv izraelskom kolegi po svemu sudeći bio je presudan“, javlja list, prenosi “Index.hr”.

Podsjetimo, sirijska protivzračna odbrana srušila je jedan od izraelskih aviona nakon što su ovi napali navodni iranski kontrolni centar. Iz tog centra iranski “vojni savjetnici”, koji u Siriji pomažu snagama SAA navodno su upravljali su dronom koji je  ušao u vazdušni prostor Izraela, prema tvrdnjama vojske te zemlje. Dron je oboren, a sukob između Izraela i Sirije nakon toga je nenadano eskalirao do najvišeg nivoa u zadnjih nekoliko decenija.

Izraelske snage tvrde da su u protivnapadu, nakon prvog rušenja izraelskog vojnog aviona od 1982. godine, uništile osam sirijskih i 12 iranskih vojnih ciljeva.

Sam Netanjahu potvrdio je da ga je Putin nazvao u subotu naveče, ali tvrdi da je poručio ruskom predsjedniku da Izrael ima namjeru da nastavi da se brani protiv bilo kakve agresije i spriječi Iran da utvrdi svoju prisutnost “u Siriji ili bilo gdje drugdje”. Iako se izraelski premijer u nedjelju na sjednici vlade pohvalio uspješnim vazdušnim udarima i “teškim udarcima iranskim i sirijskim snagama”, nije spominjao konkretne nove napade. 

Opasnosti od eskalacije sukoba, ali i Putinovoj intervenciji zasigurno je doprinijela činjenica da su neki od ciljeva koje su Izraelci napali vrlo blizu ruskim vojnim snagama smještenim u Siriji. Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je u saopštenju da je “apsolutno neprihvatljivo stvarati prijetnje životima i sigurnosti ruskih vojnika”. 

Palestinci ne prihvataju Vašington kao jedinog posrednika

Palestinci ne prihvataju Vašington kao jedinog posrednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je danas da je telefonom razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom o naporima da se premoste nesuglasice između Izraela i Palestinske uprave.

Na početku sastanka sa palestinskim vođom Mahmudom Abasom u Moskvi, Putin je rekao da je situacija u regionu daleko od onoga što Moskva želi da vidi, javlja TASS. On je ukazao na “dubinu i kvalitet” rusko-palestinskih veza, dodajući da još toga može da se uradi, prenosi “RT”.

Abas je rekao da Palestinci ne mogu da prihvate SAD kao jedinog posrednika u pregovorima sa Izraelom zbog “ponašanja Vašingtona”.

Tramp: Nisam siguran da Izrael želi mir s Palestincima

Američki predsjednik Donald Tramp jučer je izjavio da nije siguran da Izrael želi mir s Palestincima, prenosi AFP.

Tramp je u intervjuu za izraelski list rekao da ni Palestinci ne traže mir s Izraelom. On je rekao da su odnosi SAD-Izrael odlični, ali da bi ih mir s Palestincima „učinio još boljim“.

– Ali nisam siguran da Izrael traži mir. Jednostavno ćemo morati vidjeti šta će se dogoditi – rekao je Tramp dodajući da izraelska nelegalna naselje otežavaju uspostavljanje mira.

– Izrael bi trebao biti oprezniji. Ne znam da li ćemo imati razgovore o miru. Ali, mislim da bi bilo glupo za obje strane da do toga ne dođe – dodao je.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj