(VIDEO) KURDI OBORILI TURSKI DRON: Turska vojska broji mrtve i ranjene, rezultati ofanzive poražavajući

Prokurdski Odredi narodne samoodbrane su oborili turski dron u okolini Afrina, rekli su kurdski ustanici za medije. 

turska vojska

 

”Vatrom sa zemlje oborena je turska bespilotna letjelica. Ona je pala nedaleko od grada Afrin”, rekao je izvor ruske agencije RIA Novosti. Kurdski pobunjenici su objavili video snimak sa mjesta gdje je turski dron pao nakon obaranja:

Na ovaj način se nastavio crni bilans za turske letjelice. Samo prije dva dana u kurdskoj enklavi u Siriji pao je turski vojni helikopter.

Turska vojska broji mrtve i ranjene

Trideset i jedan turski vojnik je ubijen i 143 su ranjena od početka ofanzive Ankare na sjeverozapadu Sirije, objavila je u ponedjeljak turska vojska.

– Od početka ofanzive “Maslinova grančica” 20. januara, poginuo je 31 naš vojnik i 143 su ranjena – naveo je turski glavni štab na svojoj internet stranici.

Turska je pokrenula tu ofanzivu protiv kurdske milicije YPG-a, vojne formacije koju smatra terorističkom, a koju podržavaju Sjedinjene Države u borbi protiv džihadista DAIŠ-a.

Borbe između turske vojske i njenih sirijskih saveznika s jedne strane i s druge YPG-a odvijaju se na području Afrina, kurdskog uporišta na sjeverozapadu Sirije. Turska vojska doživela je teške gubitke posljednjih dana, a nije ostvarila poseban napredak.

U subotu je ubijeno 11 vojnika, među kojima su dvojica poginula pri uništenju helikoptera.

Kurdski podaci, međutim govore drugačije. Tokom turske ofanzive u Siriji Kurdi su onesposobili 43 neprijateljska oklopna vozila. Prema njihovim podacima, Slobodna sirijska armija i Turska su u borbama sa njima izgubile 669 ljudi. Oni su naveli da je u borbama poginulo i 150 Kurda i Arapa.

Generalštab Turske tvrdi da su ubili 1.100 „terorista“.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj