VUČIĆ U ZAGREBU: Državni vrh ga dočekao uz počasti, u centru grada protesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas oko 10.00 časova u Zagreb u dvodnevnu zvaničnu posjetu na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Svečani doček za predsjednika Srbije, uz prisustvo Garde Vojske Hrvatske, te i intoniranjem himni dvije zemlje, priređen je ispred sjedišta hrvatske predsjednice na Pantovčaku. 

Vučić stigao u Zagreb, dočekala ga Kolinda uz državne počasti

Nakon dočeka, predsjednici Grabar-Kitarović i Vučić povlače se na sastanak u četiri oka, a uslijediće sastanak sa zvaničnim delegacijama.  Prema najavi iz Službe za saradnjuu s medijima, predviđeno je da sastanak u četiri oka traje sat vremena.  Po završetku sastanka dvije delegacije predsjednici Hrvatske i Srbije obratiće se medijima.

Potom će predsjednik Srbije otići u Vladu Hrvatske, gdje će imati “tet-a-tet” razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem, a zatim je planirano da poseti hrvatski Sabor, gdje će razgovarati sa predsjednikom skupštine Gordanom Jandrokovićem.  Nakon toga predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Sastanak Vučića i  Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta “Budućnost Srba u Hrvatskoj”, biće održan poslije toga u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj. Predsjednik Vučić sutra će posjetiti Vrginmost, gdje žive Srbi sa kojima će imati sastanak i obići osnovnu školu „Gvozd“, te posjetiti jednu porodicu.  Vučić će dvodnevnu posjetu Hrvatskoj završiti obraćanjem na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u zagrebačkoj dvorani Lisinski. 

U centru Zagreba protesti, optužbe i prijetnje

Istovremeno se u centru Zagreba održava protest protiv dolaska srpskog predsjednika u Hrvatsku, praćen optužbama, prije svega, udovica hrvatskih branitelja da “Vučiću i velikosrpskim agresorima nije mjesto u Zagrebu”. 

Praćene jakim obezbjeđenjem i aplauzima istomišljenika uz povike “za dom spremni”, učesnice protesta poručuju da su njihovi muževi i one pobjednici “nametnutog rata i da će ga sinovi ubijenih i njihove majke završiti ukoliko to vlasti Hrvatske same ne mogu”. 

Protesti u centru grada su bili očekivani jer je poziv Kitarovićeve predsjedniku Vučiću da posjeti Hrvatsku odmah naišao na oštre kritike tamošnje javnosti, ali i samog političkog vrha Hrvatske.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj