ZAMJENIK ŠEFA IZRAELSKE DIPLOMATIJE: ‘SAD su van igre u Siriji i nemaju nikakvog utjecaja, zavisimo od Rusije’

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova, Michael Oren, komentirao je u razgovoru za Bloomberg  aktualnu eskalaciju u Siriji te je istaknuo kako SAD u Siriji “nema utjecaj” te kako stoga Izrael računa na Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina po pitanju angažmana oko izbjegavanja izbijanja većeg rata između Sirije i Izraela.

“U toj računici SAD je tu da nas podrži, no SAD trenutačno nema gotovo nikakvog utjecaja na terenu. Amerika nije ojačala svoju prisutnost u Siriji, izvan igre su”, rekao je Oren.

Orenova kritika odraz je Izraelskog stajališta da Washington ne radi dovoljno da ograniči iranske vojne ambicije u južnoj Siriji, koja graniči sa okupiranom Golanskom visoravni.

“Vjerujemo da Rusija želi stabilizirati svoja postignuća u Siriji i da razumije da su iranska vojna nazočnost i aktivnosti  izvor napetosti i trvenja”, rekao je Chagai Tzuriel, generalni direktor Izraelskog obavještajnog ministarstva. Američka uključenost ključna je za sprečavanje velikog rata, rekao je, dodajući kako je “Sirija ključna arena, te da ono što se događa u Siriji utječe na cijelu regiju i šire”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj