ZBOG AMERIČKE PODRŠKE KURDIMA: ‘Bilateralni odnosi između Turske i SAD-a blizu potpunog kraha’

Šef turske diplomacije Mevlut Čavušoglu upozorio je danas da su bilateralni odnosi između Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) blizu potpunog kraha zbog američke podrške  organizaciji PYD/PKK u Siriji.

“Odnosi Turske i SAD-a dostigli su kritičnu tačku. Ili ćemo ih popravljati ili će se u potpunosti uništiti”, kazao je Čavušoglu novinarima na marginama 2. Tursko-afričke ministarske konferencije u Istanbulu. Čavušoglu je poručio da Turska od SAD-a očekuje konkretne korake ka vraćanju povjerenja koje je i izgubljeno američkom krivicom, prenosi TRT.

Kritikujući vlasti SAD-a zbog podrške terorističkoj organizaciji PYD/PKK u Siriji, Čavušoglu je kazao da SAD ne dira teroriste DAIŠ-a kako bi imale izgovor za nastavak saradnje s grupom PYD/PKK, sirijskim ogrankom, po mišljenju Turske, terorističke organizacije PKK.

SAD podržava PYD/PKK i smatra ga pouzdanim saveznikom u borbi protiv DAIŠ-a u Siriji, a Turska se oštro protivi tome jer je riječ o sirijskom ogranku terorističke organizacija PKK.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj