100 GODINA JAZZA U EVROPI: U Prvom svjetskom ratu, grupa američkih vojnika ‘osvojila’ je Evropu – ne praskom pištolja, već pomoću ritmova saksofona, bubnjeva i rogova

Prije stotinu godina, u Prvom svjetskom ratu, grupa američkih vojnika ‘osvojila’ je Evropu – ne praskom pištolja, već pomoću ritmova saksofona, bubnjeva i rogova. Došli su se boriti u blatu protiv Nijemaca, u Velikom ratu koji se približavao kraju – ali njihov dolazak također je označio početak svojevrsnog kulturnog osvajanja.

Muzički sastav 369. pješadijskog voda nazvan “Harlem Hellfighters Band” prije tačno stotinu godina održao je ono što se smatra prvim jazz koncertom na evropskom tlu – u sjeverozapadnom francuskom gradu Nantesu, piše agencija France-Presse. “Kad smo završili svirku, vidjeli smo ozarena lica zadovoljnih posjetitelja, i moram reći – to je upravo ono što je Francuska trebala u ovom kritičnom trenutku”, napisao je jedan od članova benda, Noble Sissle, u svojim memoarima.

Nakon te noći u Nantesovom kazalištu Graslin, Evropa više nikad neće zvučati isto. Taj koncert je “okrenuo Francusku naopako”, sudeći prema lokalnim novinskim izvješćima iz tog vremena.

Virus jazza

“Virus jazza ih je pogodio”, tvrdio je Sissle, “i čini se da je pronašao ključno mjesto”. Inače, 369. pješadijski vod bio je jedan od četiri afroameričkih vodova koje su poslali iz rasno podijeljenih Sjedinjenih Država u borbu pod francuskim zapovjedništvom.

James Reese Europe bio je prvi časnik Afroamerikanac koji je predvodio trupe u ratnim napadima”, pojasnio je Matthieu Jouan, šef manifestacije “100 godina jazza” u Nantesu.

“James je također sastavio bend, koji bi, kad se nije nalazio na prvoj liniji borbe, zabavljao suborce i mještane. Ljudi su poludjeli za njima u mjestima na kojim su bili na turneji“, dodao je Jouan.

Muzika iz ‘Ničije zemlje’

369. vod dobio je francuski vojni orden ‘Croix de Guerre’ za hrabrost. Francuska je također dodijelila Legion d’Honneur 171 članu pukovnije za oslobađanje sela Sechault, gdje im sad stoji spomenik. Poručnik Europe sastavio je jednu od njegovih najpoznatijih pjesama “Jedna patrola u Ničijoj zemlji” (One Patrol in No Man’s Land), dok je ležao povrijeđen u bolnici.

Vratio se iz rata kao heroj, a umro je nekoliko mjeseci kasnije, u maju 1919., u dobi od 39 godina – ubio ga je jedan od njegovih kolega iz benda. Naslovi u američkom tisku glasili su: “Kralj jazza je mrtav”.

Ali njegova smrt podudarila se sa usponom triju sjajnih zvijezda: Duke Ellington, Louis Armstrong i Sidney Bechet. Doba jazza počelo je. U ponedjeljak grad Nantes nizom koncerata, konferencija i izložbi obilježio je stogodišnjicu legendarnog koncerta.

 

(Global CIR/AFP)

Komentiraj