BIJELA KUĆA POTVRDILA: Netanijahu je lagao, nismo govorili o ‘aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali’

 Bijela kuća demantovala je tvrdnju premijera Izraela da je razgovarao s administracijom predsjednika SAD o aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Bijela kuća potvrdila: Netanijahu je lagao

SAD i Izrael nikada nisu diskutovali o takvom prijedlogu

“Izvještaji da su SAD diskutovale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu su pogrešni. SAD i Izrael nikada nisu diskutovali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje isključivo na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj incijativi“, rekao je sinoć portparol Bijele kuće Džoš Rafael, prenijeli su izraelski mediji.

Benjamin Netanjahu je prethodno rekao da već “neko vrijeme” razgovara s američkom administracijom o širenju suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali. On je to rekao na sastanku svoje konzervativne patije Likud, izjavio je porptpaol David Amsalem.

“Premijer Benjamin Netnjahu obavijestio je Amerikance o inicijativama iznijetim u Knesetu (parlamentu) i oni su izrazili svoju nedvosmislenu poziciju da su posvećeni napredovanju mirovnog plana predsjednika Trampa”, navedeno je nekoliko sati kasnije u saopštenju u kome se sugeriše da su američki zvaničnici odbacili ideju.

Uslijedilo je poricanje Bijele kuće da se o tome ikada razgovaralo.

Provesti aneksiju za vrijeme Trampovog mandata

Radi se o Zakonu o suverenitetu koji podržava desničarski lobi, a koji predvidja aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Izrael je okupirao tu teritoriju u šestodnevom ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom. Tada je osvojen i pojas Gaze. Palesitnci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

U istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali živi više od 600.000 Jevreja među tri miliona Palestinaca. Mnogi izraelski desničarski političari vjeruju da imaju šansu da sprovedu planove o aneksiji dijelova ili čitave Zapadne obale dok traje Trampov mandat.

Jučerašnja Netanjahuova izjava izazvala je oštre kritike generalnog sekretara PLO Saeba Erekata koji je rekao da Izrael jednostrano odlučuje o pitanjima konačnog statusa u koordinaciji sa SAD. Nakon poricanja Bijele kuće da se o tome razgovaralo izraelska opozicija je rekla da je Netanjahu lagao.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj