CRNADAK NA SASTANKU KOALICIJE PROTIV DAIŠA-a: BiH ostaje dio globalne borbe protiv terorizma

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na poziv Sheikh Sabah Khalid Al-Hamad Al-Sabah, zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Kuvajta, učestvovao je danas na ministarskom sastanku međunarodne koalicije za borbu protiv DAIŠ-a.

Crnadak na sastanku koalicije protiv ISIS-a u Kuvajtu

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) ističu da je sastanak u Kuvajtu otvoren govorima domaćina Al-Sabaha i Rexa Tillersona, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država. Dodaje se da se prije početka ministarskog sastanka Crnadak susreo se sa Tillersonom.

Prije obraćanja učesnika ministarskog sastanka, prezentovan je najnoviji izvještaj o situaciji na terenu i vojnim uspjesima koalicije protiv DAIŠ-a u posljednjih godinu dana na teritoriji Sirije i Iraka.

Tokom obraćanja, Crnadak je obavijestio učesnike da BiH ostaje snažno opredijeljena da bude dio globalne borbe protiv terorizma. Naglasio je da će BiH nastaviti da podržava koaliciju u diplomatskom i političkom smislu, ali i, u skladu sa svojim mogućnostima, u formi materijalne pomoći, nakon dosadašnjih donacija od oko 1.100 tona municije za iračku vojsku.

Iz MVP-a kažu da je Crnadak predstavio i dosadašnje zakonodavne aktivnosti BiH na polju sprečavanja odlaska na strana ratišta, strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih  aktivnosti.

Na kraju govora, pozivajući na stalnu potrebu poboljšanja saradnje između zemalja koalicije, Crnadak je naveo da represija sama ne može zaustaviti širenje opasnih ideologija, već da je uporedo potrebno raditi na smanjenju siromaštva, poboljšanju obrazovanja, kao i kontinuirano raditi na jačanju saradnje u vezi političkih, ekonomskih i bezbjednosnih pitanja, koji su ključni pokazatelji koji govore o spremnosti društva za borbu protiv radikalizma i terorizma, zaključuju iz MVP-a BiH.

Na ministarskom sastanku su učestvovali predstavnici 68 zemalja, te Evropske unije, NATO-a i INTERPOL-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj