NOVI ‘GEOPOLITIČKI PROBLEM’ Svi žele crpiti plin iz Sredozemnog mora: Kairo upozorava Ankaru koja je već pripremila ratne brodove za Kipar

Egipat je 07.02.2018. godine upozorio Tursku zbog najave istraživanja plina u moru istočno do Kipra, čime bi Turska povrijedila  egipatska ekonomska prava u istočnom Sredozemlju.

Radi se o najavi kršenja demarkacijskog sporazuma iz 2013. godine o pomorskom razgraničenju Kipra i Egipta koji regulira i pitanje istraživanja plina u tom području. Otkriće golemog ‘offshore’ plinskog polja Zohr u egipatskim vodama istočnog Sredozemnog mora 2015. godine iniciralo je utrku više zemalja u istraživanju plina u tom području.

Turska pak smatra da spomenuti sporazum, koji je potpisala službena kiparska vlada, nije uzeo u obzir interese kiparskih Turaka sa sjevernog dijela otoka. Egipat je na to zaprijetio da će odgovoriti na svaki turski pokušaj kršenja sporazuma.

Energetski projekti budućnosti

Naime, procjenjene zalihe Zohr plinskog nalazišta u egipatskom dijelu Mediterana iznose oko 850 milijardi kubnih metara, što će udvostručiti ukupne procjenjene zalihe Egipta.

Već 2016. Godine ministri energetike Kipra i Egipta potpisali su ugovor o izgradnji gasovoda. “Ako se polje Zhor pokaže učinkovitim za pokrivanje egipatske rastuće unutarnje potrošnje, Egipat će vjerovatno izvoziti preostale eksploatisane količine”, kazao je Constantinos Filis, direktor instituta za međunarodne odnose, dodajući kako će u tom slučaju prirodni gas biti transportiran u tekućem obliku (LNG), što čini evropsko tržište dosta atraktivnijim u odnosu na azijsko.

Filis je kazao kako će sporazum o izgradnji cjevovoda između Cipra i Egipta vjerojatno utjecati na plinovod ‘Istočni Mediteran’. Međutim, dodao je da je projekt ‘Istočni Mediteran’ uvijek bio nižeg prioriteta.

“Međutim, ‘Istočni Mediteran’ može se materijalizirati samo izraelskim plinom. Budući da kompanija sa Cipra, Vassilikos LNG nije mogla realizirati svoj projekat, logički se okrenula najočitijoj alternativi, s obzirom da Egipat već  ima dva crpilišta za koja ne treba puno novca i vremena da budu operativna u punom kapacitetu.

Prema Yiorgosu Lakkotrypisu, prvi plinovod između Kipra i Egipta trebao bi biti dovršen negdje između 2020. i 2022. godine. Kipar, Egipat i Grčka već planiraju proširiti energetsku suradnju.

Na pitanje da li sporazum Kipra i Egipta znači da cjevovod preko Turske za mediteranski plin izgleda još više nemoguć projekat, Filis je rekao da po njegovom mišljenju neće biti nikakvog plinovoda preko Turske, već može biti samo prema Turskoj. 

Korištenje turskog tla za transport plina iz Sredozemlja vrlo je problematičan scenarij, ne samo u smislu troškova – zbog potrebe za izgradnjom nove infrastrukture koja povezuje južni s sjeverozapadnim dijelom zemlje – već i s obzirom na opasnosti koje proizlaze iz krhkog unutarnjeg mira ali i postupnog otuđenja turske vlade od Zapada, rekao je Filis za New Europe.

Erdogan upozorio Kipar da ne “prelazi crvenu liniju”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Kipar da ne „prelazi crvenu liniju“ i istočnom Sredozemnom moru, nakon što je grčki dio Kipra optužio Tursku da sprječava njihove brodove da eksploatiraju prirodni gas, prenosi Reuters.  Ankara smatra da Kipar u određenim dijelovima povrjeđuje zonu koja pripada Turskoj ili turskom dijelu Kipra. Turska kompanija za naftu i gas planira provesti istraživanja u toj oblasti.

– Naši ratni brodovi i snage sigurnosti pomno prate svako kretanje u regiji s naredbom da rade sve što je neophodno – rekao je Erdogan. Upozorio je sve koji „prelaze granice“ oko Kipra i u Egejskom moru. – Oni nam se suprotstavljaju sve dok im ne pokažemo našu vojsku, brodove i avione – rekao je Erdogan.

Izbori u Egiptu

Pitanje meditersnaskog plina posebno bi moglo biti aktuelno uoči predstojećih izbora u Egiptu.  Američki državni sekretar Rex Tillerson izrazio je danas podršku Egiptu u borbi protiv terorističke organizacije DAIŠ, ali se založio za fer i demokratske izbore, prenosi Reuters.

Govoreći na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom on je rekao da Washington ostaje predan uspostavljanju trajnog mira između Izraela i Palestine, uprkos odluci Sjedinjenih Država da priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela. Tillerson je stigao u Egipat na početku regionalne turneje u vrijeme pojačanih tenzija između Sirije i Izraela nakon rušenja izraelskog lovca. U toku je i velika operacija Egipta protiv pobunjenika na Sinaju.

– Usaglasili smo se da ćemo nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma – rekao je Tillerson. Na pitanje o izborima Tillerson je rekao da Sjedinjene Države podržavaju fer i transparentne izbore u svim državama.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj