POVEĆANA IZDVAJANJA ZA VOJSKU I IZGRADNJU ZIDA: Bijela kuća objavila prijedlog budžeta za 2019.

Bijela kuća objavila je novi prijedlog budžeta za 2019. godinu, koji predviđa povećanje potrošnje za vojsku, infrastrukturu, kao i gradnju zida na granici sa Meksikom.

Ovaj drugi prijedlog budžeta, koji je američki predsjednik Donald Trump potpisao u petak, 9. februara, danas će se naći u Kongresu. Vrijednost budžeta premašuje četiri triliona dolara. Članovi obje partije u Kongresu već su iznijele zamjerke na budžet. Demokrate kažu da budžetom nisu obuhvaćena djeca ilegalnih migranata u zemlji, a članovi Trumpove stranke smatraju da se ovim povećava ionako veliki deficit.

Prijedlog uključuje 200 milijardi dolara za infrastrukturu, više od 23 milijarde za graničnu sigurnost, 716 milijardi za vojne programe i održavanje američkog nuklearnog arsenala i oko 90 milijardi dolara za domaće programe. Kongres će da razmotri ovaj prijedlog, ali se očekuje da će iznijeti dosta izmjena, javlja “Russia Today”.

Očekuje se da će prijedlog budžeta biti predmet kritike, posebno sa strane konzervativaca koji se protive prevelikom deficitu, iako je budžetom predviđeno smanjenje saveznog budžetskog deficita za tri triliona dolara u narednih deset godina smanjenjem nevojne potrošnje. Očekuje se da će godišnji budžetski deficit premašiti jedan trilion dolara 2019. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj