SADA JE I ZVANIČNO: Komšić zajednički kandidat DF-a i SDP-a

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici je još jednom zaključilo da građanski blok u Bosni i Hercegovini može ukupno imati maksimalno tri kandidata za Predsjedništvo BiH, uključujući Željka Komšića kao zajedničkog kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Željko Komšić u razgovoru sa Angelom Merkel/Foto: Agencije

SDP će prvi put nakon rata pozvati svoje članove da glasaju za tri kandidata za članove Predsjedništva BiH. SDP će predložiti vlastite kandidate iz reda bošnjačkog i srpskog naroda a podržat će i kandidata sestrinske partije DF-a, Željka Komšića, za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

SDP je danas osudio “neutemeljne i neistinite tvrdnje pojedinih medija i političkih zvaničnika da će SDP BiH samostalno predložiti tri kandidata”.

SDP će o kandidatima iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, donijeti konačnu odluku u koordinaciji sa ostalim činiteljima građanskog bloka, saopćeno je nakon sjednice.

– Na sjednici je naglašena bojazan kako SDA i HDZ BiH ne žele bilo kakve izmjene izbornog zakonodavstva, jer bi na taj način sudbina formiranja Doma naroda FBiH ostala u rukama Centralne izborne komisije BiH, nad kojom evidentan utjecaj imaju vladajuće stranke. SDP BiH smatra da se rješenje za izmjene izbornog zakonodavstva mora pronaći što prije u institucijama BiH, uz učešće svih domaćih političkih aktera i podršku međunarodne zajednice – kaže se u saopćenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj