TAJNE KONSULTACIJE U COMMONWELTHU: Ko će naslijediti kraljicu Elizabetu II?

Zemlje Commonwealtha koje su nekada činile britansku imperiju započele su tajne konsultacije o tome ko bi mogao naslijediti kraljicu Elizabetu II na čelu te organizacije, objavio je BBC.

Pitanje je veoma osjetljivo jer uloga čelnika britanskog carstva, odnosno Commonwealtha se ne prenosi automatski na princa od Velsa nakon što kraljica umre.

Formirana je visoka grupa kako bi razmotrila pitanje upravljanja međunarodnom organizacijom Commonwealth. Najavljeno je da će predstavnici država razmatrati generalno rad Commonwealth, ali BBC saznaje da je najvažnije pitanje šta će se dešavati kada kraljica koja u aprilu puni 92 godine, umre.

Grupa koja je formirana će podnijeti izvještaj šefovima država i vlada Commonwealth koji će biti održan u aprilu i za koji se smatra da će biti posljednji kojem će Elizabeta II prisustvovati. Drugi izvori BBC tvrde da će se o nasljedniku razgovarati tek na sastanku šefova država i vlada u aprilu i to u dijelu iza zatvorenih vrata Vindzorske palače.

Kraljica je na čelu Commonwealth još od krunisanja 1953. godine. Commonwealth je danas organizacija koja ima 53 države članice.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj