UPOREDO SA VELIKOM POLITIČKOM KRIZOM: Južnoafrička Republika proglasila stanje prirodne katastrofe zbog suše, potpuni prekid snabdijevanja u glavnom gradu

Južnoafričke vlasti proglasile su danas stanje prirodne katastrofe u cijeloj zemlji zbog suše koja mjesecima pogađa južni grad Cape Town, gdje prijeti potpuni prekid snabdijevanja pitkom vodom. Odluka objavljena u službenom listu zemlje donijeta je poslije “procjene obziljnosti i obima sadašnje suše”, i zadužena vlada da upravlja krizom.

Sve institucije države od sada su zadužene da sprovode hitne planove, pružaju hitnu pomoć i sprovode potrebne mjere izgradnje, navodi se u tekstu koji je potpisao šef nacionalnog centra za upravljanje vanrednim situacijama Mafaka Tau. Cape Town, drugi po veličini grad u Južnoj Africi, pogođen je najvećom sušom u proteklih sto godina. Rezerve vode su na najnižem nivou, tako da postoji prijetnja da se potpuno prekine snabdijevanje vodom u gradu.

Takozvani Dan zero, kada se očekuje da će potpuno biti iscrpljeni rezervoari vode za grad, bio je predviđen za sredinu aprila, ali je ove nedjelje pomjeren za 11. jun. Da bi se pomjerio ovaj rok četiri miliona stanovnika Cape Towna pozvano je da koristi samo 50 litara vode dnevno po osobi, što je jednako jednom tuširanju od tri minuta. Lokalne vlasti zaprijetile su da će kazniti one koji pređu kvotu ali za sada kazne nisu primijenjene.

Ukoliko se dogodi Dan zero, stanovnici Cape Towna će morati da uzimaju vodu na 200 određenih lokacije gdje će dobijati maksimalno 25 litara vode dnevno po osobi. Gradske vlasti Cape Towna, koji je pod kontrolom opozicione Demokratske alijanse, pod oštrom su kritikom zato što nisu uzimale u obzir upozorenja stručnjaka i nisu ranije preduzele mjere restrikcije vode.

Međutim, uporedo sa velikom ekološkom katastrofom ova zemlja na jugu Afrike suočena je i sa velikom političkom krizom.

Južnoafrički predsjednik dobio rok od 48 sati da podnese ostavku

Čelništvo Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), vladajuće stranke u Južnoafričkoj Republici, dalo je u ponedjeljak južnoafričkom predsjedniku Jacobu Zumi rok od 48 sati da podnese ostavku na mjesto predsjednika države, izvijestila je državna medijska korporacija SABC.
Vođa stranke Cyril Ramaphosa napustio je maratonski sastanak nacionalnog Izvršnog odbora ANC-a i otišao u Zuminu rezidenciju u Pretoriji kako bi mu osobno prenio zahtjev za ostavkom, priopćio je SABC. Dužnosnici ANC-a i glasnogovornik Zume nisu htjeli komentirati situaciju, a šef države dosad se nije javno izjasnio hoće li dobrovoljno odstupiti sa svoje pozicije.

Otkad je Ramaphosa u prosincu izabran na čelo ANC-a, Zuma se suočava sa sve većim pritiscima iz svoje stranke da završi drugi skandalima obilježeni predsjednički mandat godinu dana prije njegova isteka.  Ramaphosa, koji je izravno pregovarao sa Zumom oko mogućeg prijenosa vlasti, uoči sastanka Izvršnog odbora ANC-a izjavio je da će sastanak biti usmjeren na “finaliziranje situacije”. 

Predsjednik stranke ima ovlasti narediti Zumi da odstupi s mjesta šefa države, no domaći mediji spekuliraju da bi Zuma to mogao ponovno odbiti. Zuma je prošle godine preživio pozive ANC-a da odstupi, ali analitičari smatraju kako je u južnoafričkoj javnosti sada ojačala potpora zahtjevu za ostavkom.

 
Ako niti ovoga puta ne podnese ostavku, Zuma će se već 22. veljače suočiti s glasovanjem o povjerenju u južnoafričkom parlamentu, navode mediji. 
(Global CIR/Agencije)

Komentiraj