OD LISABONA DO VLADIVOSTOKA: Nova koaliciona vlada Njemačke u zajedničkom dokumentu Rusiju nazvala ‘najvećim evropskim partnerom’, Merkelova ne sluša velike korporacije

Poslije niza godina relativno loših odnosa uslovljenih embargom EU prema Rusiji, nova Vlada Njemačke dramatično koriguje politiku prema Ruskoj Federaciji,  Iz koalicionog sporazuma partija nove vlade Angele Merkel na prvi pogled je jasna  promjena kursa spoljne politike Njemačke prema Rusiji, koja se dalje u dokumentu naziva “najvećim evropskim partnerom”.

Njemačka ima potencirani interes za dobre odnose sa Rusijom i blisku saradnju u obezbjedjenju mira i regulisanju važnih međunarodnih izazova. Rusija je naš najveći evropski partner sa kojim hoćemo da garantujemo mir u Evropi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država na temeljima principa OEBS-a. U privrednoj razmjeni postoji veliki potencijal, a na području civilnog društva veliki interes za jakom kooperacijom. Kod sprovođenja Minskih dogovora smo spremni za razgradnju sankcija i oko toga ćemo voditi dijalog sa našim evropskim partnerima“, navodi se u koalicionom sporazumu partija CDU, CSU, SPD.

Čvrsto stojimo na viziji zajedničkog privrednog prostora od Lisabona do Vladivostoka. Obje strane i sva Evropa mogu da profitiraju na tome – zaključuje se.

Doduše, u odnosu sa Rusijom vrlo je bitan stav Njemačke prema Ukrajini, odnosno nezavisnosti Krima, a iz dokumenata se može primijetiti da se politički kurs Njemačke bitnije ne mijenja. “Angažovano ćemo podržavati Ukrajinu pri ponovnom uspostavljanju punog teritorijalnog integriteta kao i jačanju stabilnosti i društvenog razvitka.

Očekujemo i zahtijevamo konsekventnu implementaciju reformske agende u Ukrajini, posbeno suzbijanje korupcije, sa ciljem opsežne modernizacije zemlje. Naše finansijske transakcije ćemo dopuštati samo pod stritknim uslovljvanjima. Njemačka je spremna da se substancijalno uključi u obnovu Donbasa, kad to omogući napredak pri realizaciji Minskog dogovora – stoji u tekstu sporazuma nove njemačke strategije.

Međutim, uprkos tome što je sporazum postignut i sada se čeka da ga članstva stranaka verificiraju, Angela Merkel, se susreće sa problemima u vlastitoj stranci, dok je Šulc kao što smo i javili napustio sve funkcije u SPD-u, a neće biti ni ministar vanjskih poslova kako je planirao.

Teški kompromisi

Pojedini funkcioneri i članovi CDU bijesni su zbog toga što je kancelarka, koja je na vlasti već 12 godina, zarad novog mandata najvažnija mjesta u vladi prepustila koalicionim partnerima, pa zahtijevaju izbor nasljednika.

Kristean Vagner, uticajni član CDU, ističe da stranka i njena liderka poslije izborne katastrofe moraju da razmišljaju o promjenama. “Istina je da se u stranci još ne razgovara otvoreno o nasljedniku Angele Merkel, ali taj trenutak se približava”, rekao je on. Sličan stav ima i Paul Cimijak, lider mladih u CDU.

Dnevnik Zidojče cajtung prenosi da je “postmerkel” era u CDU već počela, da je njena moć u stranci znatno opala i da se strankom širi opasno raspoloženje. Jedan od osnovnih razloga za to je taj što je Merkelova, zarad dogovora o vladi, socijaldemokratama (SPD) prepustila mjesto ministra finansija, koje je vodio Volfgang Šojble. “To je veliki ustupak”, naveo je Volfgang Bozbah.

Uticajni nedeljnik Špigl je stanje u kancelarkinoj stranci opisao karikaturom na naslovnoj strani.  Na njoj je Angela Merkel prikazana potpuno gola i bez odjeće, koju su joj odnijeli lideri SPD-a.

Merkel: Obavezala sam se pred narodom, neću prekršiti obećanje

“Gubitak mjesta ministra finansija je bolan, ali prihvatljiv jer su druge mogućnosti bili prekid pregovora i izlazak na nove izbore. Neću prepustiti mandat. Obavezala sam se pred narodom za četiri godine i svakako ću poštovati to obećanje”, poručila je Merkelova.
Kancelarka Angela Merkel pozvala je mlade članove njenog CDU da popune upražnjena mjesta u novoj vladi.

“Moramo da obezbijedimo to da za ministarska mjesta ravnopravno konkurišu i mladi, a ne samo stariji od 60 godina”, rekla je ona.

Neće ići po volji velikih korporacija

Tokom koalicionih pregovora, među najvažnijima su bile socijalne teme, one koje moraju biti obrađene tako da najšire članstvo SPD-a bude zadovoljno projektom velike koalicije. Manje poreza za poduzeća, manje propisa, manje birokracije – u osnovi manje države – svakako ne pripadaju u te teme. A menadžeri imaju drukčije mišljenje.

Sasvim različita situacija u odnosu na 2005. kada je na vlast stupila gospođa čiji su govori izgledali kao udžbenici iz ekonomskog liberalizma. Tada su se uprave velikih koncerna nadale da će im Angela Merkel biti privržena kao što je to bio socijaldemokratski kancelar Gerhard Schröder.

Ali, otrježnjenje je došlo brzo. Radikalno tržišno gospodarstvo velike koalicije iz 2005. je bilo samo maglovito u sjećanju. Umjesto toga ojačala je država koja je povećala porez. A onda je financijska i dužnička kriza zajedno s krizom eura sve okrenula naopačke. Poslije toga se sve promijenilo, a onda je došao i veliki zaokret u energetskoj politici – odustajanje od atomske energije.

Ona je vjerovala…

Čak ni konzervativno-liberalna koalicija kršćanskih demokrata i liberala, koja je bila na vlasti od 2009. do 2013., nije mogla učiniti sve što bi gospodarstvenicima bilo po volji. Merkel nije davala ono što su menadžeri od nje očekivali. Oni su mislili da je ona njihova saveznica koja će se zauzimati za njihove interese, a ona je gajila iluziju da šefovi koncerna žele nešto više od uspjeha svojih firmi.

Ona je u glavi imala sliku poduzeća koja se brinu o ljudima. Sliku koja je dugo pratila kulturu malih i srednjih poduzeća. Ali ta slika nema ništa zajedničko sa slikom koju već godinama stvaraju veliki koncerni. Kada je riječ o aferama s milijunskim primanjima, isplatama premija i dizel-skandalu, ona je rekla što misli o takvim stvarima: „To se etički ne može ni na koji način opravdati.”

Novi koalicijski ugovor je samo daljnja etapa u takvom razvoju situacije. Ekonomija je u devetoj godini rasta, menadžerima i poduzećima odlično ide. Trenutno mogu i bez podrške vlade. Mogu oni dizati galamu i biti nesretni – Angela Merkel trenutno ima pametnijeg posla nego to slušati.

 

 

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj