OD MALIH NOGU ZNAJU ZA ‘ŠESTORKU’: Na dječijem karnevalu u Livnu “spaljen” haški sudija Agius

U organizaciji HKUD Dinara i PTC Forum u Livnu je danas održan Dječji karneval, no nije prošao bez skandala.

Nakon opravdane i satirične prozivke lokalne i kantonalne vlasti za nerad i iseljavanje, te ministara zbog socijalnih stipendija, donacija podobnim udruženjima i poslaničkih falsifikovanih putnih naloga, na trgu je pročitana i optužnica „najkrivljem od svih“- haškom sudiji Karmelu Ađiusu (Carmel Agius) koji je presudio hercegovačkoj šestorki, nakon čega je spaljen kao maskota Krnjo, uz gromoglasno odobravanje djece, učitelja, teta i roditelja.

Po sagorijevanju „okrivljenika za sve livanjske i bjelosvjetske nedaće“ karneval se preselio u prostorije PTC Forum gdje su birane najbolje pojedinačne i grupne maske uz bogat muzičko-zabavni sadržaj DJ-a Renata i članova Kazališne scene Cleuna.

Najbolje maske novčano je nagradio PTC Forum sa 250, 150 i 100 KM. Maškarada za djecu uslijedila je i u PC Ivanović, a za odrasle je planirana u noćnim satima u nekoliko ugostiteljskih objekata u gradu.

Podsjetimo, burne reakcije u javnosti izazvale su Velike maškare – Karneval fest 2018. koji je tokom vikenda održan u Čapljini  i gdje je prikazana postavka pokopa sačinjena od tabuta, partizana, ustaša i imama i nišana sa imenom Željka K.

Nakon toga oštre reakcije su stigle od Demokratske fronte i predsjednika ove stranke koji su rekli da je sve “morbidno i bolesno”.

Inače, karnevalske lutke po običaju predstavljaju simbole onoga “lošeg” i na kraju festivala one bivaju zapaljene.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj