PREDIZBORNO OBEĆANJE: Macron vraća vojni rok?!

Buduća nacionalna služba u Francuskoj treba da sadrži “obavezni dio od tri do šest mjeseci”, rekao je francuski predsjednik Emanuel Macron i da je služba “obavezna, otvorena i za žene i za muškarce i da može biti otvorena u vojsci, ali da forma može biti civilna”.

 

Iako je Francuska 1997. ukinula vojni rok, Macron je tokom predsjedničke kampanje obećao ponovno uspostavljanje “obavezne i univerzalne nacionalne službe” u trajanju od mjesec dana za sve osobe rođene određene godine, što je između 600.000 i 800.000 mladih godišnje.

Trajanje službe bi mogli biti “tri mjeseca”, ali bi moglo biti “duže ako se obavlja u civilnoj službi”, naveo je Macron. On je priznao da će služba “koštati”, ali da ne misli da to znači povratak ogromnih kasarni.

Početkom februara vlada je najavila namjeru da dovede izdatke na odbranu na dva odsto BDP-a do 2025. Vojni budžet za 2018. iznosi 34,2 milijarde eura. Uspostavljanje obavezne nacionalne službe izazvalo je nezadovoljstvo vojske, zbunjenost akademskog svijeta i neprijateljstvo studentskih udruženja.

Prema prijedlogu u koji su neki mediji imali uvid, mladi od 11 do 25 godine bi svoje “građansko putovanje” prolazili u tri koraka. Od 11. do 16. godine bi jednu nedjelju godišnje obavezno provodili u obuci za vojsku ili građanstvo, što bi bilo izvođeno u okviru redovne nastave.

Sa 16 godina bi mladi prolazili “inicijaciju” – nedjelju dana u internatu tokom školskog raspusta ili sedmodnevno uključivanje u odabranu instituciju. Najzad, period od 16. do 25. godine bi bio “priprema za obaveze” ili u civilnoj službi ili u nacionalnoj gardi.

Posljednju riječ o prijedlog će imati radna grupa koju je odredila Jelisejska palata, a ako bude usvojen eksperimentalna faza bi mogla početi početkom 2019.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj