STRAH OD APOKALIPTIČNOG SCENARIJA: Niz podrhtavanja zatreslo pacifičku ploču u januaru, prijeti li Vatrenom prstenu megapotres?

Oko 90 posto svjetskih potresa događa se u Pacifičkom vatrenom prstenu, a ovdje se nalazi i 75 posto aktivnih vulkana na svijetu

Niz potresa koji je zatresao Pacifičku tektonsku ploču tijekom siječnja uznemirio je stanovništvo koje strahuje da spomenutom području prijeti razorni megapotres.

Snažni potresi udarili su Japan, Guam i Tajvan, na području tzv. Paficičkog vatrenog prstena, potencijalno opasnoj zoni oblika potkove koja vrvi rasjedima i vulkanima. I dok neki stručnjaci upozoravaju kako učestalost i udaljenost epicentara potresa signaliziraju da se regiju sprema zatresti mnogo snažniji potres, većina znanstvenika smiruje situaciju i uvjeravaju da su katastrofe u Vatrenom prstenu rijetko povezane već da su susjedni tektonski poremećaji rezultat slučajnosti.

U Tajvanu prije nekoliko dana poginulo 17 ljudi

Nakon što je prošlog mjeseca niz potresa pogodio Vatreni prsten, razorni potres magnitude 6,4 stupnja zatresao je istočnu obalu Tajvana 6. veljače, pri čemu je poginulo 17 ljudi, a ozlijeđeno ih je najmanje 180.

Serija podrhtavanja magnutide 5.7, 6.5, 5.4 i 4.9 stupnjeva zatresla je američki teritorij na Guamu ovog utorka. A od 11. veljače čak tri potresa pogodila su Japan: jedan magnitude 4,8 e epicentrom 100 kilometara od Hachija, drugi snage 4,5 stupnjeva oko 55 kilometara od Nemura i posljednji magnitude 4,5 stupnjeva s epicentrom udaljenim stotinjak kilometara od Tokunoshime.

Unatoč tome, znanstvenici kažu da su ovakve seizmološke aktivnosti normalne za Vatreni prsten, pritom ističući kako ne postoji “domino efekt” koji će izazvati megapotres. “Pacifički prsten je u aktivnom periodu”, kaže profesor Toshiyasu Nagao iz Tokija. Što se tiče vulkanske prošlosti, Nagao također tvrdi da nije zabilježena nikakva izvanredna aktivnost.

Četiri katastrofe u jednom mjesecu

Vulkanologinja iz Atene u Zapadnoj Virginiji, dr. Janine Krippner, na Twitteru je napisala “da se Vatreni prsten ne zove tako zato što sjedi i ne čini ništa, već da su ovakve aktivnosti sasvim normalne”.

Četiri prirodne katastrofe protresle su Pacifički prsten u siječnju, uključujući potres magnitude 7,9 stupnjeva uz obalu Aljaske, zbog čega je oglašena uzbuna za tsunami. Istog tjedna je potres magnitude 6,4 stupnjeva zatresao Indoneziju, dok je na Japanu erumpirao vulkan Kusatsu-Shirane, pri čemu je jedna osoba poginula, a ozlijeđeno ih je još 15. Također, u siječnju je erumpirao i vulkan Mayon na Filipinima zbog čega je evakuraino 61.000 stanovnika. Vulkan je izbacivao užarenu lavu i stijene 600 metara u zrak.

Unatoč tome, stručnjaci kažu da tektonski poremećaji zabilježeni tijekom siječnja nisu međusobno povezani. Inače, oko 90 posto svjetskih potresa događa se u Pacifičkom vatrenom prstenu, a ovdje se nalazi i 75 posto aktivnih vulkana na svijetu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj