THACI PUN OPTIMIZMA: ‘Ove godine očekujemo povijesni sporazum sa Srbijom koji će rezultirati članstvom Kosova u UN’

Predsjednik Kosova Hashim Thaci očekuje ove godine postizanje povijesnog sporazuma sa Srbijom koji će dovesti do pune normalizacije odnosa dviju država i članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Do kraja ove godine Kosovo očekuje rješenje iznimno važnih pitanja sa Srbijom i postizanje povijesnog sporazuma – izjavio je za Reuters kosovski predsjednik Hashim Thaci. “Sporazum između Kosova i Srbije, za koji vjerujem da će se dogoditi ove godine, bit će povijesni, sveobuhvatni dogovor koji će rezultirati članstvom Kosova u UN”, izjavio je Thaci.

Veliki pritisak na vlasti u Beogradu

Kosovski predsjednik očekuje da će sporazum donijeti potpunu normalizaciju odnosa sa Srbijom. Reuters piše kako se od dvije države vjerojatno još neće tražiti da priznaju jedna drugu. Otkako se Srbija približava članstvu u Europskoj uniji, sve je snažniji pritisak na vlasti u Beogradu da riješe otvorena pitanja sa susjednim zemljama uključujući i Kosovo, piše Reuters.

Srbija je 1999. godine izgubila kontrolu nad Kosovom, svojom dotadašnjom autonomnom pokrajinom, a nakon što je NATO pokrenuo bombardiranje kako bi zaustavio dvogodišnji sukob na Kosovu i ubijanje Albanaca. Godine 2008. Kosovo je proglasilo neovisnost koju je dosad priznalo 115 država.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj