BERLUSCONI ŠOKIRAO IZJAVOM U JUTARNJEM PROGRAMU: ‘Hladni rat je završen 2002. godine i ja sam zaslužan za to’

Hladni rat je završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine, no bivši talijanski premijer ima svoje mišljenje.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u četvrtak je rekao da je bio ključni arhitekt dovršetka Hladnog rata.

“Kad sam bio u vladi 2001., javno sam rekao da želim dovršiti Hladni rat koji je tad trajao već 50 godina i bio velika muka”, rekao je čelnik bloka desnog centra u jutarnjoj televizijskoj emisiji.

Summit NATO-a u Rimu

To bi iznenadilo mnoge povjesničare koji smatraju da je Hladni rat završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.  No Berlusconi kaže da je taj sukob završio u svibnju 2002. na summitu NATO saveza u Rimu na kojemu su bili prisutni američki predsjendik George W. Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“I uspio sam (dovršiti Hladni rat) jer ovdje u Rimu, u Pratici di Mare (zračnoj vojnoj bazi), sam 2002. uvjerio Busha i Putina, koristeći sve svoje talente za prijateljske odnose, da dovrše Hladni rat”, istaknuo je političar.

Čovjek koji je vodio četiri vlade

Dodao je kako je to učinjeno “potpisivanjem sporazuma s NATO-om o suradnji između Rusije i tog saveza u mnogim sektorima, počevši od ilegalne trgovine drogom i oružjem”. Taj je summit završio deklaracijom o odnosima između NATO-a i Rusije koji su pružili mehanizme za međusobne konzultacije i suradnju.

Očekuje se da će konzervativni savez Berlusconijeve stranke Forza Italia i njegovih desničarskih saveznika u Sjevernoj Ligi i Braći Italije osvojiti najviše zastupničkih mjesta na izborima 4. ožujka, no ankete pokazuju da im to vjerojatno neće biti dovoljno za apsolutnu većinu. Berlusconi (81) je između 1994. i 2011. vodio četiri vlade i tvrdi da je tijekom tog razdoblja Italija bila poštovanija u međunarodnoj zajednici nego što je to bila pod koalicijama lijevog centra.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj