NOVA PODJELA KARATA: F16 je prvi avion srušen u zračnom prostoru Izraela, Rusija i Sirija poslale jasnu poruku Tel Avivu

Sirijski sukob  je mnogo više od običnog građanskog ili regionalnog rata. Krvoproliće kakvo svijet ne pamti samo je pozornica na kojoj snage odmjeraju veliki igrači i njihovi mali pomagači. Pozornica na kojoj posljednjih sedmica padaju mitovi o nepobjedivosti i neuništivosti pojedinih vojnih sistema, formacija i tehnologija, nesigurno je igralište na kojem su se mnogi opekli. Posljednji put se to desilo Izraelu.

Izraelska avijacija je tokom sirijskog rata u više navrata dejstvovala po položajima Sirijske arapske armije i njenih saveznika, pravdajući to borbom protiv iranskih vojnih formacija i njihovih saveznika u Siriji. Nisu zabilježeni udari na DAIŠ ili Al- nusra front, niti su navedene terorističke organizacije ispoljavale neprijateljstvo prema Izraelu.

Sam Netanjahu se nedavno javno pohvalio kako je Izrael pružio besplatan medicinski tretman stotinama ‘pobunjenika’ koji su kasnije vraćeni u Siriju. Također, SAA je nekoliko puta izvijestila o oružju izraelske proizvodnje u rukama različitih oružanih frakcija koje se bore protiv legalnih vlasti u Siriji. Međutim, zvanično Izrael nije učesnik sirijskog sukoba.

Prilikom sporadičnih napada Izraela na pozicije SAA i saveznika, sirijski mediji su nerijetko izvještavali o izraelskim gubicima u Siriji, ali u duhu tradicionalne izraelske doktrine, režim u Tel Avivu nije nikada potvrđivao ili negirao navode medija.

Međutim, prije nekoliko dana desila se iznimka.

Izrael prvi progovorio o srušenom avionu kako bi sakrio svoje slabosti

Izraelski borbeni avion F-16 srušen je u protuzračnoj paljbi sirijske vojske nakon izvođenja ofanzive protiv ‘iranskih ciljeva’ u Siriji, saopćila je izraelska vojska 10. februara 2018. godine. Do eskalacije je došlo rano ujutru, kada su izraelski avioni započeli bombardovanje sirijskih i iranskih položaja u zapadnom Damasku, a onda je reagovala sirijska protuzračna odbrana koja je oborila avion i natjerala dvočlanu posadu da se katapultira. Pilot je primljen u bolnicu sa teškim povredama, a kasnije je javljeno da je preminuo u bolnici.

Reakcija Izraela bila je očajna i zbunjujuća.  U poruci upućenoj Moskvi izraelske su vlasti izrazile svoju namjeru za što skorije rješavanje pograničnog incidenta i, na primjeru tadašnjih događaja, ponovo upozorile na prijetnju od vojnog prisustva Irana u Siriji. – Izrael je zatražio hitnu intervenciju Rusije radi sprječavanja eskalacije na sjeveru. Apel je bio jedan od rezultata hitnih sastanaka koje su jutros održali premijer, ministar odbrane i predstavnici vojnog i političkog establišmenta zemlje, naveli su izraelski mediji – Izrael je dao do znanja ruskoj strani da bi preferirao da današnji incident smatra okončanim i da nije zainteresovan za dalje eskaliranje napetosti –  zaključeno je u izvještajima.

Moguće je da Izrael ne želi rat danas: zbunjen je i ne zna gdje bi taj rat mogao odvesti u vrijeme kada se suočavaju sa unutrašnjim turbulencijama, a izraelska vojska ne želi voditi ratove koji imaju slabe šanse za uspjeh ili čiji je nemoguće postići.

Izraelska zbunjenost se ogleda u sljedećem: prvo, optužuju Iran da stoji iza nedavnih eskalacija. Dalje, izraelska vojna komanda je objavila da je “iranski dron koji je ušao u izraelski vojni prostor oboren“ – pri tome pokazujući slike drona oborenog na sirijskom tlu. Iran je automatski negirao izraelske tvrdnje. Prilikom obaranja izraelskog lovca, Izrael je tek par sati nakon samog incidenta kazao da je avion oboren prilikom tehničkih pogreški, a posljednja izjava se ipak odnosila na “rušenje F-16 lovca prilikom leta iznad područja Al-Sukhna“, u blizini Tadmura.

Zapovjednik saveznih snaga u Siriji mi je otkrio da je sirijska vojska odlučila iz zasjede napasti izraelske jedinice, čime je protivzračni sistem odbrane doveden u pripravnost, spreman da puca. Zatim je poslat dron u blizinu sirijsko-izraelske granice, narušavajući izraelski prostor čime su provocirali Izrael da pošalje zračni odgovor. Izrael je to i uradio, te je avion oboren – kazali su.

Navodno, nemoguće je da F-16 bude pogođen iznad Sukhne (izraelska verzija) – koja je ujedno i očigledna laž kako naš izvor navodi – taj izvještaj dalje navodi da je avion srušen iznad Kiryat Ata prostora, istočno od Haife, nekih 150 kilometara dalje od Al-Sukhne. Ovo razotkriva činjenicu da je izraelski vojni izvještaj netačan te pokušava kamuflirati činjenicu da je izraelski avion oboren u vlastitom zračnom prostoru, što predstavlja direktan izazov izraelskim vlastima čime im se šalje direktna poruka: “Možemo vas srušiti i u vašem zračnom prostoru ukoliko ugrozite naš.“ – prenose izvori.

– Ukoliko SAM-5 projektil pogodi F-16, eksplodirao bi u zraku i od njega ništa ne bi ostalo. Ovaj je pogođen manjim ali preciznijim projektilom, kojim se može upravljati kao što se upravlja F-16 – potvrdio nam je izvor.

Dakle, sudeći prema izvoru, “Izrael se uključio u pravi rat da bi ispričao svoju verziju priče, s ciljem da sakrije vlastite slabosti. Činjenica je da Izrael više nije dominantna vojna sila na Bliskom Istoku za kakvu sam sebe smatra, već je samo vođen arogantnim liderima koji udaraju u bubnjeve rata, nesposobni da žive u miru i suživotu sa svojim susjedima.“

Ko je najmoćnija vojna sila u regiji?!

Ovaj okršaj je pokrenuo mobilizaciju sirijske vojske i njenih saveznika u Siriji i Libanu. Narušavanje sirijskog suvereniteta više nije opcija za Izrael te izraelski lovci više neće moći provoditi vojne operacije po Levantu bez posljedica.

Još više, jasno je da je Rusija – nasuprot onoga što čujemo u medijima – svjesna sirijske odluke da se suprotstavi Izraelu. Moskva je osigurala sirijskoj vladi protivzračno naoružanje, a njene snage kontroliraju nebo iznad teritorija sirijske vlade, te imaju radarsku opremu za nadgledanje bilo kakvih izraelskih letova iznad Izraela, Libana i Sirije. Rusija je također pravovremeno informisana kada god sirijska vojska ispali protivzračne projektile i suprotstavi se izraelskim zračnim snagama na pograničnim djelovima.

U interesu Rusije nije izbijanje novog rata na području Sirije, gdje su njene snage prisutne kako na kopnu, tako i na Mediteranu. Rusija smatra da ima legitimno pravo intervencije iz razloga što ju je Damask službeno pozvao te potpisao sporazum. U ulozi supersile, ruski interes je da zaustavi tenzije u Siriji te pokaže da ima sposobnosti i moć da nametne mir svima koji huškaju na rat.

Također je u interesu Moskve da natjera Siriju da reaguje na izraelsko narušavanje zračnog prostora, čak i po cijenu rušenja izraelskog lovca – posebno u periodu kada Rusija optužuje Washington da snabdijeva terorističku grupu Faylaq al-Sham (saveznike Al – Qaide u području sjeverne Sirije, grada Idliba i okoline) protivzračnim naoružanjem kojim su srušili ruskog lovca iznad Idliba i ubili pilota uprkos njegovoj predaji teroristima.

Sve to se odigralo jedan dan nakon oslobođenja cijele regije od DAIŠ-a, koji je pretežno držao Halep, Homs i Idlib, sa više od 1200 kvadratnih kilometara teritorije koja je vraćena sirijskoj vladi. Ovim je oslobođeno više od 15.000 oficira i vojnika sirijske vojske i njenih specijalnih snaga koji su se automatski uključili u druge borbe na raznim frontama, pa čak i na onoj gdje se očekuje sukob sa Izraelom ili Al Qaidom, jedinom preostalom prijetnjom za sirijsku vladu.

Uprkos svemu, Izrael je pokrenuo akcije odmazde.  Međutim,  jedan Putinov poziv okončao je tu akciju. Prema pisanju izraelskog lista ‘Haretz’, ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u subotu i naredio mu da prekine vazdušne napade na sirijske položaje, koje je izraelska vojska u tom trenutku vršila kao odmazdu na rušenje svog aviona F-16. “Putin je upozorio Netanjahua da bi bilo bolje da izbjegne akcije koje će dovesti do opasnih posljedica za region”, javlja “Haaretz”.

Sam Netanjahu potvrdio je da ga je Putin nazvao u subotu naveče, ali tvrdi da je poručio ruskom predsjedniku da Izrael ima namjeru da nastavi da se brani protiv bilo kakve agresije i spriječi Iran da utvrdi svoju prisutnost “u Siriji ili bilo gdje drugdje”. Iako se izraelski premijer u nedjelju na sjednici vlade pohvalio uspješnim vazdušnim udarima i “teškim udarcima iranskim i sirijskim snagama”, nije spominjao konkretne nove napade.

Opasnosti od eskalacije sukoba, ali i Putinovoj intervenciji zasigurno je doprinijela činjenica da su neki od ciljeva koje su Izraelci napali vrlo blizu ruskim vojnim snagama smještenim u Siriji. Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je u saopštenju da je “apsolutno neprihvatljivo stvarati prijetnje životima i sigurnosti ruskih vojnika”.

Da su poruku jasno shvatili u Izraelu, kasnije je potvrdio zamjenik šefa diplomatije Michael Oren, koji je komentirajući u razgovoru za Bloomberg  aktuelnu eskalaciju u Siriji istaknuo kako SAD u Siriji “nemaju utjecaj” te kako stoga Izrael računa na Rusiju i ruskog predsjednika Vladimira Putina po pitanju angažmana oko izbjegavanja izbijanja većeg rata između Sirije i Izraela. “U toj računici SAD je tu da nas podrži, no SAD trenutačno nema gotovo nikakvog utjecaja na terenu. Amerika nije ojačala svoju prisutnost u Siriji, izvan igre su”, rekao je Oren.

Orenova kritika odraz je Izraelskog stajališta da Washington ne radi dovoljno da ograniči iranske vojne ambicije u južnoj Siriji, koja graniči sa okupiranom Golanskom visoravni.

Slučajno ili ne, dan nakon što je očigledno uz blagoslov Rusije sirijska protuzračna odbrana oborila izraelski avion, u Rusiji se nedaleko od moskve srušio putnički avion, što je za posljedicu imalo smrt svih putnika i članova posade.

Izraelska diplomatska (ne)moć

Gubici Izraela na vojnom polju, samo su odraz cjelokupnih svjetskih trendova gdje Izrael sve češće nailazi na zatvorena vrata i nerazumijevanje zbog aktivnosti koje sprovodi. Kakvo je raspoloženje svijeta prema Izraelu, ali i Trumpovoj administraciji, koja mu jedina trenutno povlađuje, najbolje je pokazalo glasanje u Skupštini UN-a po pitanju Trumpove odluke da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela i premjesti ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

Generalna skupština UN-a je 21.12.2017. usvojila rezoluciju kojom se SAD pozivaju na revidiranje ranije odluke o proglašenju Jerusalema glavnim gradom Izraela i premiještanju ambasade te zemlje iz Tel-Aviva. 128 država članica UN-a podržalo je pomenutu rezoluciju. Njih 9 je bilo protiv, dok se  35 država izjasnilo suzdržanim. U rezoluciji se navodi da je “nevažeća svaka odluka i akcija koja će izmijeniti status, karakter i demografski sastav Jerusalema”. Prije glasanja izraelski premijer Benjamin Netanjhu poručio je da će odbaciti rezultate glasanja i UN nazvao “kućom laži”.

Uoči glasanja Trump je zaprijetio članicama UN-a koje budu protiv da će im ukinuti finansijsku pomoć, a ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley poslala je pismo u kojem navodi da je Trump tražio da bilježi imena zemalja koje budu glasale za rezoluciju. Međutim, ništa nije pomoglo, svijet je kazao šta misli. Kanije napuštanje UNESCO-a Izraela i SAD-a više se može objasniti kao demonstracija očaja, nego li protesta ili moći.

Skandal oko Trumpove odluke i glasanja u UN-u nakratko je smirio ranije buknule proteste protiv Netanjahuove vlade zbog dokazane korupcije u njenim redovima. Međutim, to nije dugo trajalo. Demonstranti ponovo pušu za vratom izraelskom premijeru pa mu je bilo potrebno još incidenata, uključujući i ovaj posljednji sa avionom F16 koji se neslavno završio.

Netanjahu je premijer već devet godina, a i njegova porodica je umiješana niz skandala objelodanjenih posljednjih mjeseci.On je za to optužio medije za koje je rekao da su pokrenuli kampanju da ga sruše, dok mediji danas navode da je “počelo odbrojavanje” do Netanjahuovog odlaska.

Vrhovni tužilac Izraela Avihai Mandelblit treba da odluči da li će po preporuci policije podići optužnicu protiv premijera Benjamina Netanjahua, osumnjičenog za korupciju. Netanjahu može da ostane na dužnosti dok traje taj proces, što znači još mjesecima. Međutim, on bi uskoro mogao da se suoči s pozivima da se povuče. Izraelska policija je sinoć preporučila da Netanyahu bude optužen za primanje mita i iznevjeravanje povjerenja u dva slučaja korupcije. Time je okončana jednogodišnja istraga optužbi da je primio poklone vrijednosti skoro 300.000 dolara od holivudskog producenta Arnona Milchana i australijskog milijardera Jamesa Packera.

Bivši premijer Izraela Ehud Barak, ljuti rival Netanyahua, pozvao ga je jutros da podnese ostavku, ocijenivši da je dubina “korupcije užasavajuća”. Lider opozicione partije centra “Jesh atid” (Ima budućnosti) Yair Lapid koji je bio svjedok, zatražio je također ostavku, rekavši da su “optužbe ozbiljne” i da mnoge od njih Netanyahu “čak i ne poriče”.

Ključni članovi Netanyahuove konzervativne partije Likud su ga međutim podržali, a ministarka kulture Miri Regev zatražila strpljenje dok vrhovni tužilac razmatra slučaj. U sličnim okolnostima prije desetak godina, Netanjahu, tada vođa opozicije, pozvao je tadašnjeg premijera Ehuda Olmerta da podnese ostavku tokom policijske istrage.

Dakle, izraelskoj vladi ni na vojnom, niti na ekonomskom niti na diplomatskom nivou ne idu od ruke ranije oprobane metode i procesi uljepšavanja aktuelne situacije.

Sirija je ponovo pokazala kako je ključ Bliskog istoka, ali neće biti pretjerano ako kažemo i ‘cijelog svijeta’. Od ishoda tog rata zavisi sudbina svih slobodnih ljudi. Onaj ko pobijedi u sirijskoj areni, bilo diplomatski bilo vojnim putem, moći će nametnuti svijetu svoj koncept i viđenje uređenja planete i odnosa među ljudima. Rutinsko rušenje izraelskog aviona F16 na teritoriji Izraela još jednom je srušilo mit o tehnološkoj savršenosti i moći izraelske vojske, ali i fantazije pojedinih krugova bliskih Netanjahuu kako ce Assad i Putin mirno gledati dok izraelske letjelice vršljaju Sirijom i gađaju njihove saveznike.

 

(Global CIR Team)

Komentarion this Post

 1. SAA do pobjede !!!!

  Reply
 2. Nakon gotovo sedam godina rata, posebno zbog aktera koji u njemu sudjeluju, nevjerojatno je da netko rat u Siriji naziva građanskim.

  Reply
 3. Cijela američka strategija se temelji na nekoliko postulata “Bojite se da ćemo vas udariti”, “Sankcije protiv nas ne možete nametnuti”, “Naš dolar ne može biti povučen iz opticaja”, “Oni će se i dalje morati povinovati našim željama”Međutim, dovoljno je da se Rusija mobilizira i pruži pravi otpor, jer zapadni “liberali” nikada nisu osvojili niti jedan rat.Mislite da će ovaj ….

  Reply
 4. Odlčan tekst. Za Ruse bi bio direktan udar na Ameriku ili NATO samoubistvo. Naravno važi i obrnuto. Imaju Rusi 2000 ICBM što je dovoljno, da se uništi ceo svet ne samo Ameriku. Zato sve što Rusi rade je asimetrično, polako i stvarno velemajstorsko promišljeno. Sistematsko rade na razbijanju NATO pakta na dva dela EU army i USA UK army. Aktivno vojno pomagažu Iranu i Siriji u zadnje vrijeme Turskoj i Kataru,i na kraju Kini pamagažu kod razbijanja petrodolara kroz zlatu valutu.
  Voda teče anglosasima i židovima duboko u grlo jer toaletni papir zvani dolar je pri kraju a kad on padne past če i židovsko-anglosaška imperija ko kučica od karata. Vojni budget amerike je živi dokaz za to. U narednih 10 godina amerika bi dugovala neverovatnih 30.000.000.000.000 USD. Pa sad ko ne vidi kraja…..stvarno je glup.

  Reply
 5. TRAMP JE SUPER RAZBUCA IH SVE,,–……

  Reply
 6. makemycinema

  Koliko znam, on je sam “dao otkaz na Panonici, pod izgovorom da mu je tesko dolaziti na posao, navodno zbog prevoza. A funkcija na Panonici je bila izmisljena (nekakav “animator gostiju), samo da se covjeku da posao. nije ga Imamovic niti bilo ko drugi otjerao. Nakon toga je zaposlen u Lukavcu (da li Komunalno ili nesto drugo, nisam siguran), i opet je prestao dolaziti na posao, zbog necega. Na kraju je pokusao dobiti azil u Njemackoj, koji nije uspio.

  Reply
 1. […] NOVA PODJELA KARATA: F16 je prvi avion srušen u zračnom prostoru Izraela, Rusija i Sirija poslale … […]

Komentiraj