SBB POZVAO DIREKTORA OSA-e DA PODNESE OSTAVKU! Iz OSA-e poručili: U proceduri nabavke oružja naše mišljenje nije obavezujuće

Savez za bolju budućnost BiH održao je danas konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o aktuelnim političkim dešavanjima u našoj zemlji. Novinarima se obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

OSA: U proceduri nabavke oružja naše mišljenje nije obavezujuće

– Mi smo danas imali unutarstranačke aktivnosti i savjetovanja. Dotakli smo se dvije važne političke teme. Jedna se tiče toga da političke oligarhije namjerno plaše građane ratom i da jedni druge suportuju u načinu kako da taj strah bude veći. Vidjeli smo da je MUP RS nabavio 2.500 dugih cijevi, i ja, kao bivši ministar sigurnosti, znam da je to nepotrebno i da je to previše.

Danas smo saznali da je prethodnu saglasnost za nabavku te silne količine pušaka dao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić. Zato s gnušanjem odbacujemo političko pozorište vrha SDA koja napada RS i tako jedni drugima nameću političke poene patriotskog, navodnog tipa uoči izbora, a očigledno se radi o sinhronizovanoj i zajedničkoj akciji.

SBB predlaže direktoru OSA-e da iz moralnih razloga, jer je zadužen za nacionalnu sigurnost, a potpisao je nešto što je protiv nacionalne sigurnosti, iz razloga varanja javnosti, podnese ostavku – kazao je Radončić.

OSA: U proceduri nabavke oružja naše mišljenje nije obavezujuće

S obzirom na medijske napise u kojima se spominje OSA/OBA BiH i upite koje je primila od predstavnika medija u vezi sa nabavkom oružja od strane MUP-a Republike Srpske, smatramo da je, u cilju potpunog i tačnog informisanja svih građana BiH, neophodno da pojasnimo ulogu koju OSA/OBA BiH ima u procesu izdavanja dozvola nabavke oružja.

Dozvolu za nabavku oružja daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz pismenu saglasnost Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U proceduri nabavke oružja, OSA/OBA BiH daje mišljenje koje nema obavezujući karakter.

U kontekstu davanja mišljenja za uvoz/izvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje nije obavezujuće, a imajući u vidu Zakon o OSA/OBA BiH, Agencija ustupa svoje eventualno negativno mišljenje ukoliko raspolaže podacima o nepravilnostima sa certifikatima krajnjih korisnika; nepravilnostima koje se odnose na pošiljku oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, a koje se mogu ogledati u upućivanju navedenog u zemlje koje su pod embargom Savjeta bezbjednosti UN-a ili drugim međunarodnim zabranama; odnosno u vezi sa podacima da li se među oružjem mogu naći i sredstva koja potiču iz nelegalnih izvora.

Imajući u vidu potrebu istinitog informisanja građana BiH, OSA/OBA BiH ističe da je prilikom davanja mišljenja u proceduri  nabavke oružja za potrebe MUP-a Republike Srpske,  ispoštovala zakonom propisane odredbe.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj