(VIDEO) BOŠNJAČKI POKRET ISPRED AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U SARAJEVU! Tokić: Naš skup je uredno najavljen, nismo povezani sa jučerašnjim incidentom

Dvadeset i dva građanina danas su se okupila ispred zgrade Ambasade Srbije u Sarajevu, u organizaciji “Bošnjačkog pokreta”. Tako su iskazali svoj protest zbog današnjeg planirano potpisivanja “Nacrta zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda” koje će biti upriličeno u Beogradu.

Naime, kako je najavljeno iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika, on će se danas susresti s Aleksandrom Vučićem u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije, gdje će biti upriličeno potpisivanje dokumenta “Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda”.

Prema riječima Sejfudina Tokića iz organizacije Bošnjački pokret, protestno okupljanje ispred Ambasade Republike Srbije ima cilj skretanje pažnje na drastično kršenje Dejtonskog sporazuma.

“Potpisivanje ovoga dokumenta koje je planirano u Beogradu predstavlja drastično kršenje Dejtonskog sporazuma, a posebno jer je u ovom dokumentu predviđeno da se u školama osnovnog obrazovanja u RS-u izučava srpska nacionalna historija, kao i nacionalna geografija što ustvari predstavlja oblik novog genocida, jer oni koji su ga zaista počinili sad bi ga i izučavali kroz obrazovanje u osnovnim školama”, rekao je Sejfudin Tokić.

Podsjećamo, ranije su Dodik i Vučić najavljivali da će 15. februara predstaviti “Nacrt zajedničke deklaracije Republike Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda”. Trebalo je da taj dokument usvoje i parlamenti u RS i Srbiji, do čega nije došlo.

Također, Dodik je tvrdio da je u pitanju formalni dokument koji će se zvati Aneks sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Tokić je na kraju naglasio da je protest Bošnjačkog pokreta  najavljen i transparentan  i da nemaju nikakve veze sa incidentima  koji su se jučer desili ispred Ambasade R Srbije, a tiču se postavljanja plakata sa lobanjom na ogradi Ambasade.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Gee whiz, and I thguoht this would be hard to find out.

    Reply

Komentiraj