PAPA KOJI ŽIVI U VATIKANSKOJ KUĆI ZA GOSTE: Papa Franjo pozvao vatikanske zvaničnike da budu skromni

Papa Franjo zatražio je od vatikanskih zvaničnika i biskupa širom svijeta da žive jednostavnim životima i odreknu se bilo kakve želje za moći nakon što se povuku sa viših položaja.

Veći broj vatikanskih zvaničnika kritikovan je tokom prethodnih godina zbog toga jer su zadržali luksuzne stanove i čak tražaili policijsku pratnju, nakon prestanka funkcije, prenio je Rojters.

Papa Franjo sam se odrekao prostranog papskog apartmana i živi u jednostvanom stanu u vatikanskoj kući za goste, preneo je Rojters.

Papa je izjavu dao povodom novog crkvenog zakona, koji je poznat kao Motu Proprio na latinskom, odnosno “Učenje o podnošenju ostavke”, koji je sam inicirao.

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo 2013. je izabran za novog poglavara Rimokatoličke crkve, a odabrao je ime Franjo.

Do izbora za 266. pontifa bio je nadbiskup Buenos Ajresa, a prvi je papa u novijoj historiji koji nije Evropljanin i prvi koji je iz redova jezuita.

Papa Franja je sin italijanskih imigranata, radnika na željeznici. Rođen je 17. decembra 1936. godine, a nadbiskup Buenos Ajresa bio je od 1998. godine.

Na položaj kardinala uzdignut je tri godine kasnije.

Važi za skromnog čoveka, često je autobusom išao na posao, sam sebi kuhao i redovno posećivao siromašne četvrti u blizini argentinskog glavnog grada.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj