SASTANAK U SOFIJI: Han najavljuje rješavanje spora Grčke i Makedonije do kraja juna

Komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han kaže da je siguran da će tokom bugarskog predsjedavanja EU, odnosno do kraja juna biti riješen spor o nazivu Makedonija između Skoplja i Atine.

“Siguran sam u to”, rekao je Han novinarima u Sofiji, gdje se održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova članica EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjediost Federika Mogerini rekla je da je prioritet bugarskog predsjedavanja da se obezbijedi zajednička budućnost zapadnog Balkana u EU.

“Tokom bugarskog predsjedavanja pruža nam se mogućnost da unapređujemo cio region”, rekla je Mogerinijeva.

Bugarski ministar spoljnih poslova Ekaterina Zahrijeva izjavila je da su države članice EU saglasne u ocjeni da su zemlje zapadnog Balkan u srcu Evrope, a ne u “zadnjem dvorištu”.

“U interesu zapadnog Balkana, ali i zemalja članica i EU je da nemamo sive zone i crne rupe na našem kontinentu”, dodala je Zahrijeva.

Ona je najavila da će Evropska komisija u aprilu predstaviti izvještaje o svakoj zemlji koja se nalazi u procesu pristupanja EU.

Neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Sofiji prisustvovali su i šefovi diplomatija zemalja kandidata za članstvo – Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj