MILIJARDER U TAJNOSTI RAZGOVARAO S ČELNIKOM EUROPSKE BANKE: Neki u tome vide veliki problem

Soros se 14. studenog privatno sastao s Benoitom Coereom, članom šesteročlanog izvršnog odbora koji provodi politike ECB-a, kako bi razgovarao o “produbljivanju područja eura”, po dijelu Coerevog dnevnika objavljenog u četvrtak. Sastanak je zatražio 87-godišnji Soros kako bi razgovarao o zajedničkom proračunu euro zone, a na njemu su sudjelovali i predstavnik investicijskog fonda i još jedan dužnosnik ECB-a, rekao je izvor upoznat s pitanjem.

Milijarder i aktivist George Soros sastao se sa čelnikom Europske središnje banke (ECB) kako bi zagovarao jaču integraciju euro zone, što je izazvalo kritike nekih europarlamentaraca koji se pribojavaju da želi utjecati na osjetljiva politička pitanja.

Stari zagovornik europskog jedinstva

Financijaš rođen u Mađarskoj stari je zagovornik europskog jedinstva, a njegovo zagovaranje liberalnih politika i otvorenih granica tijekom desetljeća priskrbilo mu je mnoge neprijatelje, uključujući nacionalističkog mađaraskog premijera Viktora Orbana i neke podržavatelje Brexita. Soros se 14. studenog privatno sastao s Benoitom Coereom, članom šesteročlanog izvršnog odbora koji provodi politike ECB-a, kako bi razgovarao o “produbljivanju područja eura”, po dijelu Coerevog dnevnika objavljenog u četvrtak.

Sastanak je zatražio 87-godišnji Soros kako bi razgovarao o zajedničkom proračunu euro zone, a na njemu su sudjelovali i predstavnik investicijskog fonda i još jedan dužnosnik ECB-a, rekao je izvor upoznat s pitanjem. Njemačka je predvodila oporbu zajedničkom proračunu EU-a pribojavajući se da će narušiti naplatu potraživanja od prezaduženih vlada u južnoj Europi. “Mislim da nije legitimno da gospodin Soros instrumentalizira ECB za svoje političke ciljeve”, rekao je u petak Bernd Lucke, član konzervativaca u Europskom parlamentu.

‘Nije kompatibilno s institucijama koje se smatraju demokratskim’

Glasnogovornica ECB-a je rekla da su sudionici razgovarali samo o inicijativama na visokoj razini usmjerenim na produbljivanje integracije euro zone, te da nisu ulazili u monetarne politike ili Brexit. Glasnogovornik Soroseve zaklade Otvoreno društvo nije odgovorio na zahtjeve agencije Reuters za komentar.  ECB ne odlučuje o političkim reformama, ali savjetuje vlade i tijela EU-a u financijskim pitanjima. Couere, kojega se neslužbeno smatra “ministrom vanjskih poslova” ECB-a, redovito se sastaje s ulagačima i sudjeluje na ključnim sastancima EU-a. Francuz već dugo poziva na stvaranje riznice, odnosno ministarstva financija, euro zone koja bi odgovarala Europskom parlamentu.

Marco Zanni iz euroskeptičnog parlamentarnog bloka Europe nacija i sloboda ocijenio je da ovakvi susreti s moćnim pojedincima “nisu kompatibilni s institucijama koje sebe smatraju demokratskim”. No nisu sve reakcije iz Europskog parlamenta negativne. “Misija ECB-a je da radi na očuvanju euro zone i susret s nekim utjecajnim koji radi isto dio je njihovog mandata”, smatra Sven Giegold, glasnogovornik za gospodarska i finacijska pitanaj Zelenih u Europskom parlamentu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj