ZLATNA MEDALJA ZA DIPLOMATSKI POTEZ: ‘Kim je na Olimpijske igre poslao novo oružje – svoju sestru’

Sestra Kim Jong-una na Olimpijadi je toj zemlji osigurala zlatnu medalju za “diplomatski ples”, tvrde mediji ujedno je uspoređujući s Ivankom Trump.

Kada bi “diplomatski ples” bio olimpijska disciplina, Sjeverna Koreja bi osvojila zlatnu medalju, ocijenjuju mediji osvrćući se na posjetu sestre Kim Jong-una Južnoj Koreji povodom otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Dok CNN piše da je Kim Yo Jong bila zvijezda otvaranja Olimpijskih igara i naziva je “Ivankom Trump Sjeverne Koreje”, agencija Bloomberg navodi da je Kim Jong-un kao odgovor na sankcije Trumpove administracije na Olimpijske igre uputio novo oružje – svoju sestru.

Ona je Južnu Koreju napustila privatnim avionom svog brata, nakon što je južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu prenijela bratovljevu poruku. Pritom je izrazila nadu za zajednički susret odnosno dolazak južnokorejskog predsjednika u Pjongjang kako bi odigrao “odlučujuću ulogu” u ujedinjenju dviju zemalja. Taj njen potez, kako navodi Bloomberg, bio je vrhunac “ofenzive šarma” s ciljem rušenja američkih postavki prema kojima je Kim Jong-un “luđak koji muči svoj narod i želi podići New York u zrak u slučaju da ne bude onako kako on kaže”.

Osvajanje zlata

Reuters prenosi ocjenu analitičara i bivšeg južnokorejskog ministra Kim Sung-hana koji kaže da je Sjever iskoristio Olimpijadu da “zabode klin” u odnose između Južne Koreje i SAD-a i eventualno izazove ublažavanje sankcija. Pritom navodi kako je predsjednik Moon Jae-in odgodio vojne vježbe i ugostio Kimovu sestru te uvjetno prihvatio njen poziv da posjeti Pjongjang.

“Jasno je da je Sjeverna Koreja osvojila zlato. Njena delegacija i sportaši su u središtu pažnje, a sestra Kim Jong-una je pred južnokorejskom javnošću i svijetom pokazala elegantan osmjeh. Barem na trenutak je sve izgledalo kao da je riječ o normalnoj državi”, kaže južnokorejski analitičar.

Udaljavanje saveznica

Međutim, američki ministar obrane Jim Mattis kaže da je prerano reći je li približavanje Sjeverne i Južne Koreje tijekom Olimpijskih igara šansa za mir na Korejskom poluotoku. Ujedno tvrdi kako to nikako ne bi uzdrmalo odnose Sjedinjenih Država i Seoula.

Sudjelovanje Sjeverne Koreje na Olimpijskim igrama već je omogućilo Kimu da potkopa pritisak američkog predsjednika, imajući u vidu da su neke sankcije privremeno ukinute do kraja Igara, navodi Bloomberg. Sada je pitanje mogu li Sjedinjene Države i Južna Koreja ostati ujedinjene u pritisku na Pjongjang.

Prema povjesničaru Andreju Lankovu, Kimov poziv Moonu za sastanak bio je “briljantan diplomatski manevar”, a ako Moon poziv prihvati, iz takta će izbaciti Trumpa. “Poziv i prisutnost Sjeverne Koreje na Igrama šalje signal da je Pjongjang spreman na razgovor. A taj signal pomaže protivnicima vojne opcije u Washingtonu i u svijetu”, kaže Lankov.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj