TRUMP PRIMIO OZBILJNU PRIJETNJU IZ RUSIJE: ‘Ne igrajte se s vatrom’

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, upozorio je Trumpovu administraciju da se ‘ne igra s vatrom’ govoreći o američkoj, kako kaže, provokativnoj podršci Kurdima u Siriji. ‘SAD bi trebale prestati igrati ove vrlo opasne igre koje bi mogle dovesti do komadanja Sirije’, rekao je Lavrov danas u Moskvi stajavši kraj svog iranskog kolege Mohammada Javada Zarifa i glavnog savjetnika sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. ‘Vidimo pokušaje iskorištavanja kurdskih težnji ka autonomiji’, rekao je Lavrov, prenosi Bloomberg.

Brutalan sukob Rusa i Amerikanaca

Ranije ovog mjeseca u Siriji je došlo do sukoba u kojem je u američkim zračnim udarima ubijeno, pretpostavlja se, više od 200 ruskih plaćenika. Radi se plaćenicima koji su napali postrojbe među kojima su bile i američke, što je dovelo do novih problema u ionako kritičnim odnosima na relaciji Moskva-Washington. Službena Moskva Americi je uputila objašnjenje kako oni ne stoje iza ovog neuspjelog napada plaćenika što su Amerikanci i formalno prihvatili. Također iz Moskve su kazali kako mogu potvrditi tek smrt pet osoba. Svejedno, radi o najkrvavijem sukobu između ruskih i američkih oružanih skupina još od doba Hladnog rata.

Nakon sedam godina ratovanja, SAA je uspjela vratiti kontrolu nad većim dijelom zemljem, ali sukob sada ulazi u novu fazu u kojoj se vanjske sile sukobljavaju jedna s drugom. Amerikanci na sjeveroistočnim granicama uspostavljaju postrojbu od 30.000 trupa pod vodstvom Kurda. Rusija i Iran taj su američki potez osudili kao pokušaj širenja američke zone utjecaja. Lavrov odbacuje kritike Zapada o upitnoj ulozi Irana u cijeloj priči i kaže kako je Iran pozvala vlada u Damasku.

Razgovarali Putin i Erdogan

Zarif, iranski ministar vanjskih poslova, kaže kako je njegova zemlja zabrinuta zbog novog vala stranih intervencija u Siriji koje nakon poraza Islamske države predvodi SAD.

Turci, pak, nastavljaju sa svojom ofenzivom na kurdske borce na sjeverozapadu Sirije. Izrael je također ovog mjeseca u Siriji izveo najveće napade još od Libanonskog rata 1982. godine i to nakon što je jedan njihov zrakoplov srušen, navodno, od strane iranskog špijunskog drona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski vođa Recep Tayyip Erdogan danas su telefonom razgovarali vezano za tursku vojnu operaciju u Afrinu. Prema informacijama s web stranica Kremlja, dvojac se dogovorio da će ‘usko surađivati u svrhu koordinacije poteza Rusije, Turske i Irana u svrhu pronalaska političkog rješenja za sirijski konflikt’.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj