U ZAVRŠNICI KAMPANJE ORBAN NAJAVLJUJE KRAJ SVIJETA: “Nacije će nestati, Zapad će pasti, a Evropa uopšte neće shvatiti da je okupirana”

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je kritikovao politiku azila Evropske unije i pozvao paneuropski blok da bolje kontroliše svoje granice, umjesto da se koncentriše na to gdje razmjestiti izbjeglice koje su već stigle u Evropu.

“EU ne smije fokus usmjeriti na preraspodjelu izbjeglica kojima je odobren azil, već na kontrolu granica”, kazao je Orban nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

“Migracije prijete našoj bezbjednosti, našem načinu života i hrišćanskoj kulturi”, dodao je, opisavši neminovan rast broja migranata kao “crni oblak koji se nadvio nad Evropom”.

Prema njegovim riječima, ako se taj trend nastavi, većina evropskih zemalja postaće muslimanska.

“Nacije će nestati, Zapad će pasti, a Evropa uopšte neće shvatiti da je okupirana”, smatra Orban.

Orban, koji se izdvojio kao vođa protuimigrantskog krila zemalja srednje i istočne Evrope u EU koje se protive njemačkoj politici otvorenih vrata, optužio je “političare u Briselu, Berlinu i Parizu” za ugrožavanje Evrope.

“Zapadna Evropa će postati imigracijska zona, svijet s miješanim stanovništvom, dok će srednja Evropa otići u drugom smjeru”, kazao je Orban

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj