RADONČIĆ O SMJENI GUTIĆA: Nemam pojma ko je bio čovjek

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona održanoj u subotu izglasana je smjena kantonalne vlade i premijera Bege Gutića. Do smjene je došlo zbog sukoba dvije struje unutar stranke. Jedna na čelu sa Begom Gutićem, druga na čelu sa Mirsadom Kukićem, nedavno smijenjenim predsjednikom KO SDA Tuzla.

Smijenjeni premijer Bego Gutić tvrdi da pozadina cijelog slučaja nisu loši rezultati već dogovor Mirsada Kukića i Fahrudina Radončića,

“Prema informacijama koje imam, na tom sastanku desila se jedna politička trgovina gdje je Mirsad Kukić obećao lojalnost Fahrudinu Radončiću na predstojećim općim izborima, odnosno, da će pružiti punu podršku Fahrudinu Radončiću za izbor člana Predsjedništva BiH”,poručuje Gutić.

U izjavi za N1 Radončić je demantovao ove tvrdnje.

“Nemam pojma ko je bio čovjek ni kada je imenovan, niti sada kada je smijenjen. No comment”, kazao je Radončić za N1.

Nakon smjene Gutića, na hitnoj sjednici imenovana je nova kantonalna vlada, a za novog premijera izabran je Jakub Suljkanović, koji je u prošlom sazivu kantonalne vlade obnašao funkciju ministra finansija.

Imenovani su i novi ministri, neki od njih su iz saziva prošle vlade, a neki su njeni novi članovi.

Ministri iz prethodnog saziva, koji su ostali u novom, odnosno koji su ponovo imenovani su ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, ministrica pravosuđa i uprave TK  Ivana Kulić i ministar privrede Osman Puškar.

Ministri iz Saveza za bolju budućnost iz prethodnog sazivu Vlade također su ostali u novom sazivu, pa je tako novi-stari ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović, zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, te trgovine, saobraćaja i turizma Mirsad Gluhić.

Novi ministri u Vladi TK su ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević, ministrica za kulturu, sport i mlade Slavena Voinović, te ministar za boračka pitanja Enes Gegić.

Ministri za prostorno uređenje i zaštitu okolice, te za rad i socijalnu politiku bit će imenovani naknadno.

Novi sastav kantonalne vlade s Jakubom Suljkanovićem na čelu je potvrdilo 20 poslanika, dok je njih 13 bilo suzdržano prilikom glasanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj