RIJEDAK METEOROLOŠKI FENOMEN DONOSI UDAR PO DŽEPU? U Europu stiže sibirski val, rastu cijene struje, plina i ugljena

Vrlo rijedak meteorološki događaj na Arktiku izazvat će vrlo niske temperature diljem Europe koje stižu nakon posljednjeg skoka u cijeni energenata.

Diljem Europe došlo je do povećanja cijena struje, plina i ugljena, što nipošto nisu dobre vijest ususret danima u kojima ćemo sve više grijati svoje domove. Temperature će pasti zbog iznenadnog stratosferskog zatopljenja do kojeg dolazi kad se polarni vrtlog zapadnog vjetra naglo uspori ili okrene zbog čega hladan zrak iz Rusije krene na zapad preko Europe. Sibirska zima testirat će energetske zalihe Europe, piše Bloomberg.

Zadnji put je bilo problema

Kad se zadnji put dogodilo nešto slično, točnije 2009. godine, nije bilo dovoljno zaliha plina da bi se pokrila povećana potražnja u zapadnoj i istočnoj Europi u isto vrijeme, što je na koncu dovelo do toga da je Gazprom zaustavio izvoz plina i optužio Ukrajinu da si je uzela više plina no što je platila.

‘Kad u cijeloj Europi istovremeno dođe do povećanja potražnje, zaliha plina dolaze u pitanje. Vremenski uvjeti u narednom tjednu bit će pravi test za tržište energenata’, kaže švedski analitičar Arne Bergvik.

Prosječna temperatura vrlo niska

Iako je zaliha plina diljem EU niža no što je prosjek za ovo doba godine (38 posto kapaciteta), ipak je za 5 postotnih poena viša od razine koja je bila u isto vrijeme prošle godine.

Prosječna temperatura u, primjerice, sjeverozapadnoj Europi past će na -2,3 stupnja, što je znatno niže u usporedbi s 30-godišnjim prosjekom koji iznosi 3,9 stupnja, piše Bloomberg.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj