AUSTRIJA TRAŽI PRIKLJUČAK NA KINESKI ‘PUT SVILE’: Produžiti Transibirsku prugu do Beča do 2033. godine

Nova austrijska vlada namjerava da sprovede dugogodišju namjeru i produži transibirsku prugu širokog kolosjeka do Beča, i s tim u vezi su Austrijske željeznice (OeBB) i Ruska željeznica potpisale dodatni ugovor.

Transibirska pruga do Beča 2033.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku deonicu neophodno par godina, ali ne i decenija, kao što je slučaj za druge velike projekte. “Želimo da se tom prugom vozimo već 2033“, poručio je on.

Finansijski detalji ovog projetka, o kojem je bilo riječi na današnjoj sjednici vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti. Njegov ruski kolega Maksim Sokolov i šef ruske železnice Oleg Bjelozerov podvukli su strateški značaj ovog željezničkog koridora. Obojica su uvjereni da će biti moguće da se za projekat privuku veliki investori i dobiju sredstva iz fondova.

Uvjereni su i da će i investitori iz Austrije podržati ovaj projekat. Prije više godina su šefovi željeznica Rusije, Ukrajine, Slovačke i Austrije potpisali memorandum o namjerama i tokom svake državne posjete predstavnika dvije zemlje je ovaj projekat tema. Austrija priključenjem na Transibirsku prugu očekuje da će uspjeti da se uključi i na „Novi Put svile“, i na svoju prugu skrene transporte robe iz Kine.

U Austriji se procjenjuje da bi izgradnja pruge širokog kolosjeka od Košica do Beča, na oko 400 kilometara, koštalo oko 6,5 milijardi eura.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj