DODIK PROTIV NATO-a: Samo probajte organizovati NATO vježbe u RS-u

Nećemo dati saglasnost da na prostoru Republike Srpske bude održana NATO vježba koja bi podrazumjevala upotrebu borbenih aviona i municije s osiromašenim uranijumom, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Kako Dodik kaže za Sputnjik, takvi planovi su pripremani mimo saznanja institucija Republike Srpske i očigledno su skrivani u početnoj fazi, ali su demistifikovani zahvaljujući odgovornim ljudima koji su u ime srpske komponente učestvovali u tim razgovorima.

“Mi smo to saznali iz krugova koji imaju svijest i savjest o pripadnosti Republici Srpskoj, za razliku od ovih koji su izdajnički raspoloženi za sve, pa i to. Oni su usvojili plan koji podrazumjeva izvođenje te vježbe sa upotrebom borbenih aviona koji koriste municiju s osiromašenim uranijumom. Taj plan podrazumjeva da već sad u februaru krenu sa medijskom pripremom, kako oni to zovu, kod lokalnog stanovništva, kako bi se stanovništvo obavijestilo o dobrobiti svega toga, u šta ja naravno ne vjerujem. Kada sam to saznao, tražio sam od srpskog člana Predsjedništva, koji je i vrhovni komandant, da onemogući tako nešto”, rekao je Dodik dodajući:

“Drago mi je da je i on odgovorio isto tako promptno, ali je vidljivo da je bilo takvih aktivnosti. Nedopustivo je da se to odvija izvan institucija Republike Srpske, da se dogovara. To govori da vjerovatno ima i nekih skrivenih stvari koje mi još ne znamo, ali ćemo naravno saznati. Dakle, moj stav je da ta vježba apsolutno ne dolazi u obzir na prostoru Republike Srpske i da mi nećemo dati svoju saglasnost. Neko će reći: ‘Neće vas niko ni pitati’. Neka probaju da je sprovedu, pa će vidjeti da neće moći.”

O spekulacijama hrvatskih medija da Ruska Federacija planira da otvori tri vojne baze na teritoriji Republike Srpske kako bi na nišanu svojih raketnih sistema imala cijelu Evropu, Dodik kaže da su to gluposti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj