DOGOVORILI SMO EVROPSKI BLOK SA DESETAK PARTIJA! Nikšić: Imat ćemo kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda

“Mi smo dogovorili proevropski blok sa desetak partija. To se odnosi na zajednički nastup. To će se definisati. Mi trebamo imati kandidata za sva tri člana Predsjedništva BiH. SDP je najjača politička partija u tom bloku. Mi ne namećemo pravila. Zbog toga smo na tom fonu odlučili da partnerima ponudimo da konstituišemo principe, odnosno šta je to što tražimo”, naveo je Nikšić.

Napomenuo je da će te principe, odnosno minimum tih principa, morati prihvatiti i kandidat za člana Predsjedništva iz Republike Srpske. “Onaj ko bude spreman da prihvati principe koje smo postavili može računati na podršku SDP-a na predstojećim izborima”, kategoričan je Nikšić.

Naveo je da je njihova želja da imaju kandidate za predsjednika Republike Srpske i kandidate za članove Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. “Ja ću se zalagati za to da SDP ima svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”, napomenuo je Nikšić. Istakao je da se SDP-u stalno podmeće kukavičje jaje u vezi s kandidaturom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. “Željko Komšić je najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Ponavljam, mi ćemo imati kandidata iz reda bošnjačkog naroda”, rekao je Nikšić.

Ponovio je da će imati principe za one koji pretenduju na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.  “Ti principi će se odnositi na jedinstvenost Bosne i Hercegovine”, kategoričan je Nikšić. Napomenuo je da će se sutra s predstavnicima Evropske komisije, u Wigemarkovoj organizaciji, održati sastanak u vezi s Izbornim zakonom. “SDP se jedno vrijeme povukao iz tih razgovora, zato što predstavnici SDA i HDZ-a nisu došli, jer njima nije u interesu da se to riješi”, naveo je Nikšić.

Dodao je da će se oni sutra odazvati na te razgovore i vidjeti da li se išta promijenilo u međuvremenu, dok oni nisu učestvovali.  “Mi i dalje vjerujemo da SDA i HDZ to ne žele. Ne želimo biti kulisa, niti alibi bilo kome da nešto pokušava. To su neke stvari, uz one tekuće”, rekao je Nermin Nikšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj