IZETBEGOVIĆ SAMOUVJERENO: Upravljamo procesom ‘čišćenja stranke’, nismo zatečeni, sami smo tempirali ove događaje, ne bojimo se ishoda i ništa nas neće pokolebati

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor najavio je nova isključenja iz stranke, ponovo pojasnio događanja vezana za aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića te odgovorio na pitanje o stanju u TK SDA.

Konaković više neće dobiti šansu

– Problem sa nezadovoljstvom Dine Konakovića očigledno nije mogao biti riješen na drugi način. Konaković je uporno tražio razloge za nezadovoljstvo i razlaz. Ja sam u posljednjih nekoliko mjeseci obavio niz razgovora sa njim, u kojim sam od njega tražio da dijalogom i kroz organe stranke riješi svoje sukobe sa kantonalnim rukovodstvom SDA, da slučajeve navodne korupcije prijavi kantonalnom tužilaštvu i inspekcijama, onima čiji je to posao, a da se on fokusira na strateške razvojne projekte koji su Sarajevu neophodni. Kanton Sarajevo ima velike probleme, ali i velike potencijale, kao i veliki budžet koji omogućava da se ti problemi riješe. Zaista je iracionalno bilo baviti se banalnim i efemernim stvarima kojima se on bavio. Konaković je imao veliku šansu, propustio ju je vlastitom greškom, i neće je više dobiti, rekao je Izetbegović.

Kukić će biti isključen

Najavio je i da će Predsjedništvo SDA isključiti iz stranke svog potpredsjednika Mirsada Kukića.

Kukić je očigledno dirigovao dešavanjima u vezi sa smjenom Vlade TK. Vlada koju je predvodio premijer Gutić je zaista napravila dobar posao u prethodne tri godine, i nikakvog razloga za smjenu nije bilo osim još jednog pokazivanja samovolje i moći Mirsada Kukića. Ovo je samo posljednji u nizu poteza kojima je Kukić uklanjao uspješne i cijenjene stranačke kadrove u TK samo zato što ga nisu bespogovorno slušali. On je, sebi svojstvenim nedemokratskim metodama, odstranio i disciplinovao niz cijenjenih stranačkih kadrova, stvorivši privatnu stranačku strukturu otuđenu od SDA i njenih temeljnih ideja, principa i programa. Stoga će proces obnove i rekonstrukcije SDA u TK, reafirmacija uloge i utjecaja čestitih i časnih kadrova i ostvarivanje pune koordinacije SDA TK sa rukovodstvom SDA biti nastavljen i dovršen.

Ne plašimo ishoda, sami upravljamo procesom čišćenja

Na pitanje da preokomentira stavove kako SDA “puca po šavovima” Izetbegović je kazao:

– Vidjet ćemo da li je SDA ostala bez kantonalnih premijera. To nije završena priča. Prilikom smjene vlade na čelu s Begom Gutićem napravljen je niz grubih kršenja Poslovnika Skupštine TK, o kojima će se tražiti izjašnjenje Ustavnog suda Federacije BiH. SDA itekako upravlja procesima, preciznije procesom čišćenja vlastitih redova i uvođenjem reda i discipline pred izbornu utrku. Tempirali smo ove procese upravo za početak 2018. godine, dakle nakon usvajanja budžeta i bitnih zakona poput Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i Zakona o PIO-u, i ništa nas neće pokolebati. Da se plašimo ishoda, ili da nas događaji zatiču, sigurno bismo nakon problema sa Konakovićem odustali od uvođenja povjereništava i sređivanja stanja u Goraždu, Konjicu i Tuzlanskom kantonu. Nismo odustali i nastavit ćemo uklanjati sve koji su nanijeli ili nanose štetu snazi, ugledu i funkcionalnosti stranke.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj