NOVOSTI IZ VENECUELE: Maduro pustio u promet kriptovalutu ‘Petro’ i najavio vojne vježbe sa milion učesnika

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro pohvalio se kako je njihova nova kriptovaluta, po imenu PETRO, u samo prvom danu od puštanja na tržište zaradila čak 735 milijuna USD.

Podsjetimo, riječ je kriptovaluti koju je pokrenula država, a cilj iste je, kako se navodi i na službenim stranicama ove nove kriptovalute, zaobići nametnute američke financijske blokade.

Maduro je za vrijeme novinske konferencije hvalio kriptovalutu ističući kako istoj SAD ne može ništa, no, nije rekao tko su ti investitori koji su navodno investirali već stotine milijuna USD. No, ranije su isticali kako planiraju inicijalne investicije ostvariti u Kataru, Turskoj i još nekim bliskoistočnim zemljama, ali i u Europi.

Ove investicije su rezultat kupnje prije službenog puštanja u prodaju, a javna kupnja PETRO kriptovalute bit će moguća od idućeg mjeseca, navode venezuelanske vlasti.

Planirana vojna vježba sa milion učesnika

Venezuela će tijekom vikenda održati vojne vježbe u kojima će sudjelovati milijun ljudi, rekla je vlada nakon što je Kolumbija zatvorila 17 neslužbenih graničnih prijelaza u pokušaju da suzbije priljev migranata iz Venezuele.

Predsjednik Nicolas Maduro naredio je da se vježbe održe nakon što je državni odvjetnik Tarek Saab optužio susjednu Kolumbiju, američkog saveznika, za planiranje napada na Venezuelu, što je Bogota opovrgnula.

Ministar obrane Vladimir Padrino opravdao je vojne vježbe rekavši da imperijalisti “vrebaju na Venezuelu” namećući joj “politike rata”.

Vježbe će se održati u osam strateški važnih regija. Sudjelovat će 150.000 vojnika kao i rezervista, 328.000 pripadnika ogranka vojne policije i 500.000 članova provladinih organizacija.

Pripremamo se za mir, naša zemlja nikada neće početi agresiju ili napasti bilo kojeg susjeda“, rekao je Padrino.

Kolumbija je zatvorila 17 neslužbenih ulaza na granici s Venezuelom u novom pokušaju da zaustavi priljev migranata, objavila je postaja Blu Radio.

Procjenjuje se da u Kolumbiji živi 550.000 Venezuelaca. Još 37.000 ih granicu prelazi dnevno, a mnogi od njih vraćaju se nakon što kupe hranu i lijekove koji u Venezueli nisu dostupni. Južnoamerička zemlja, koja ima najveće rezerve nafte, teško je pogođena svjetskim padom cijena nafte, ali i četveroznamenkastom inflacijom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj