TRAŽILA SE STOLICA VIŠE: Pozorište u Zenici bilo premalo za poštovatelje bosanske ‘Čelične lejdi’

U organizaciji Asocijacija Fatma SDA BiH u Zenici je sinoć održana tribina pod nazivom „Žena u menadžmentu – prednosti i prepreke“ na kojoj su kao gošće predavači bile dr.spec. Selvedina Sarajlić-Spahić i prof.dr. Sebija Izetbegović. Bosansko narodno pozorište u Zenici bilo je premalo da primi sve posjetioce koji su došli ukazati čast, prije svega gošći iz Sarajeva, prof. dr. Sebiji Izetbegović, koju zbog njene istrajnosti,  hrabrosti i spremnosti da donese promjene nabolje već odavno prati epitet ‘Čelična lejdi’.  Čak ni oni koji su rezervisali mjesto nisu ga zatekli, a ni tim koji je došao u pratnji Sebije Izetbegović nije imao mjesto za sjesti.

Sama tribina realizirana je u formi razgovora tokom kojeg su gošće, kao dugogodišnje menadžerice, iznijele svoje viđenje ovog značajnog društvenog pitanja, ali i neka od svojih osobnih iskustava. Tribini su, pored ostalih, prisustvovale i članice “Fatme” iz svih kantonalnih i regionalnih odbora, te Brčko Distrikta.

Sarajlić –Spahić je veoma inspirativno govorila o položaju žene u društvu, s akcentom na slabu zastupljenost žena na menadžerskim pozicijama naglasivši pri tom da “nema ništa sporno u potvrđivanju i veličanju tradicionalne uloge majke, odgajateljice, učiteljice i općenito čestite žene, koja ima osjećaj za porodicu i druge ljude, što je većini žena i bitno“.

– Problem nastaje onda kada se ženi zbog te važne uloge majčinstva osporava da se angažira i iskaže i u drugim poljima djelovanja, a posebno na mjestima odlučivanja i kreiranja politika koje se tiču kako porodice tako i zajednice i društva u cjelini – rekla je.

Prof. dr Sebija Izetbegović, kao direktorica i uopće prva žena na čelu Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu govorila je o počecima svoje karijere, o poteškoćama s kojima se susretala u privatnom i profesionalnom životu, naglasivši, ipak, da je sve do pojedinca i njegovog načina suočavanja sa različitim životnim situacijama.

Smatram da bi žene u menadžmentu morale biti mnogo zastupljenije. Primjer Kliničkog centra u Sarajevu je primjer ustanove u kojoj dvije trećine uposlenike čine žene. U medicini je to na neki način i razumljivo s obzirom na činjenicu da se dvije trećine žena svakako upisuje na medicinski fakultet i nama je na neki način normalno da žene budu i u menadžmentu. Generalno stanje prilično zavisi od njih samih, postoji veliki broj prepreka, što ne znači da se one ne mogu preći – navela je direktorica KCUS-a.

Ipak, uloga žene kao majke je neprikosnovena i iz perspektive profesorice Izetbegović.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] TRAŽILA SE STOLICA VIŠE: Pozorište u Zenici bilo premalo za poštovatelje bosanske ‘Čelič… […]

Komentiraj